A je to zase tady, za pár týdnů Vánoce. Možná už také přemýšlíte, jaké druhy cukroví letos budou zdobit váš sváteční stůl. Co je zapotřebí k pečení cukroví? Některé suroviny se mohou zaměňovat, jiné jsou nenahraditelné. Pojďme si říct, co by nám před pečením nemělo v nákupním košíku chybět. Suroviny, které cukroví dodávají chuť a vůni.
Při pečení se bez másla a jiných tuků neobejdeme. Samotné pravé máslo dodává cukroví a krémům lahodnou a nenapodobitelnou chuť i vůni. Například při přípravě lineckého těsta dbáme na to, aby bylo vždy chlazené. Naopak jemná těsta a krémy vyžadují máslo měkké, proto ho necháváme před použitím povolit.
Máslové těsto s vůní pomeranče
Malé hvězdicovité plody stromu podobného magnolii. Semena mají podobné silice jako anýz. Tluče se celá hvězdice, ne jen semínka.
Sušená poupátka květu hřebíčkovce se pro cukrářskou potřebu jemně melou, nebo tlučou na prášek. Přidávají se do perníkového koření, k tlapkám a k dochucení svařeného vína.
Drobná semínka s výraznou vůní po kafru. V malém množství se přidávají do perníkového těsta. V obchodech kardamom nejčastěji koupíme jemně mletý, celá semínka můžeme roztlouct v hmoždíři.
Aromatická kůra skořicovníku se jemně mele. Už jen špetka mleté skořice je v těstě znát, ve větším množství bývá až štiplavá. Přidává se do perníkových a ořechových těst.
Vánoční skořicové rohlíčky
Použiváme vyškrábanou dřeň z vanilkového lusku. Její chuť harmonizuje s dalším kořením - hřebíčkem a zázvorem.
Ořechové rohlíčky s vůní vanilky
Kandované ovoce připravujeme zdlouhavým procesem postupného vaření a nakládání v cukrovém sirupu. Výsledkem je proslazené ovoce, které používáme zejména ke zdobení cukroví, ale také do některých těst.
Sušené ovoce je nedílnou součástí vánoční pečení. Datle, fíky, švestky, meruňky, hrušky, rozinky a další druhy nelze v receptech ničím nahradit. Třeba rozinky mají v cukrářství široké uplatnění, jsou součástí mnoha těst, jejich chuť ještě vylepšíme, když je na pár hodín namočíme do rumu.
Pusinky z ovesných vloček a sušeného ovoce
V receptech na vánoční cukroví často zmiňovaná laskomina. Čerstvé ovoce se i s kůrou nakrájí a kanduje v cukrovém sirupu. Snažší je koupit si oranžát a citronát již hotový. Proslazené ovoce se přidává přímo do těsta na cukroví.
K vánočnímu pečení ořechy patří. Nejčastěji používáme ořechy vlašské, lískové, mandle, ale také para ořechy, pistácie nebo kešu. Pro pečení je lepší ořechy zbavit slupek, to nám usnadní spaření vodou nebo krátké opražení na suché pánvi.
Oříškové těsto na rohlíčky
Jemný tekutý včelí med se běžně přidává do perníkového těsta. Můžeme jím ale téměř všude nahradit běžný bílý cukr. Ztuhlý med velmi pomalu rozpustíme ve vodní lázni, teplota by neměla přesáhnout 60 °C, při vyšší teplotě med ztrácí chuť i živiny.
Hnědý nerafinovaný cukr má velmi příjemnou karamelovou příchuť. Sladíme jím perníkové těsto nebo krémy. Skvěle se hodí k přípravě nepečených druhů vánočního cukroví.
Pro pečení a zdobení používáme nejčastěji čokoládu s průměrným obsahem cca 32 % kakaového másla. Chceme-li polevu lesklou, rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a dlouho ji třeme. Chladnout by měla při pokojové teplotě.
Zapomenout bychom neměli také na marcipán, kakaový prášek, kokosovou moučku, rum, kávu a další. To už záleží na konkrétním druhu.
Cukroví plné čokolády
První přípravy na Vánoce: S čím můžete začít už v listopadu?
Vánoce se blíží mílovými kroky a už se vám možná jako každý rok honí hlavou, kdy a jak začít s přípravami. Vždyť každý z nás touží provonět svůj domov domácím cukrovím a ve svátky oslnit báječnou štědrovečerní večeří. Jak na to, aby se člověk doslova neuhnal a advent si užil v klidu a pohodě? Začněte s plánováním vánočního pečení a vaření a právě teď!
10 nejlepších receptů na vánoční rohlíčky: Vanilkové, mandlové i s čokoládovou polevou
Už máte svůj recept na dokonalé vanilkové rohlíčky? Voňavé po oříšcích a vanilce, křehoučké a rozpadající se v ústech... Nebo letos chcete zkusit i rohlíčky kakaové, kokosové nebo s chutí kávy? Těchto 10 receptů doporučujeme za naši redakci vyzkoušet, jsou prostě skvělé.
Cukroví pečené s láskou: Tradiční recepty po babičce
V mnohých domácnostech se z cukroví peče stále to samé a na některé druhy se zapomíná. Pojďme si připomenout pár receptů na výborné cukroví, které pekly už naše babičky.
Foto: Pixabay.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena