Příprava chlebových dortů je dnes v některých domácnostech velice oblíbená. Přispívá k tomu nejen široký výběr mnoha druhů chleba.
Výběr druhů chleba - od světlých po tmavé, od kulatých po hranaté, ale také to, že jsou dostupné i domácí pekárny pro samotnou přípravu chleba - přispívá k oblíbenosti dortových chlebů.
Složitější už pak může být pouze to, jaké je vhodné těsto pro dobrý domácí chléb, jaké suroviny jsou třeba pro jeho přípravu, jak postupovat při jeho pečení, atd. Domácí chléb na přípravu dortů můžeme péct i předem před oslavou, je totiž možné ho zamrazit a uchovat pro danou příležitost. Pak je ale vhodné chleba před zmrazením rozkrájet na jednotlivé pláty, aby bylo následné rozmrazovaní rychlejší. Každý plát navíc prokládáme průhlednou fólií, jdou při rozmrazování snadněji rozdělit. Do mrazniček takto připravený chléb celý balíme do fólie nebo do alobalu.
Pro přípravu domácího chleba je vhodné mít kulatou formu (například o průměru 22 cm). Je možné použít i dvě menší formy ve tvaru srdce - ty jsou vhodné třeba pro přípravu pohoštění dětským oslavencům. Doba přípravy základního těsta se pohybuje kolem 30 minut, je však nutné nechat těsto odležet (asi 70 minut). Pečení se může lišit podle druhu a výkonu trouby, jeho doba by se ale měla pohybovat od 30 - 45 minut.
Na domácí chléb je vhodná pšeničná mouka (hladká nebo polohrubá) a trocha mouky na hnětení (na pomoučení rukou, pracovního stolu). Dále je nutné kvalitní a čerstvé droždí, mléko nebo voda, cukr, olej do těsta a na vymazání formy a sůl.
Postup samotné přípravy těsta může ovlivnit výsledný produkt - tedy dobrý a kvalitní chléb, ze kterého následně budeme připravovat chlebový dort.
Čerstvě upečený chléb bychom měli přikrýt utěrkou a nechat zvolna vychladnout. Chleba tak zůstane měkký a vláčný. Při přípravě dortu porcujeme chléb dlouhým pilkovým nožem. Spodní plát pokládáme přímo na talíř, potíráme krémem (oblíbenou pomazánkou) a přikládáme další plát. Po navrstvení celý dort i jeho okraje potřeme krémem a podle fantazie zdobíme, lze použít jakékoliv uzeniny, klobásky, zeleninu všeho druhu apod. Před podáváním uložíme do chladu zdobený chlebový dort přikrytý průhlednou fólií.
Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem
Dnes se naučíme péct úžasný domácí kváskový chléb. Příprava je trochu delší a náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.
Ochucená másla - základ každé oslavy
Máslo jako ta nejjednodušší pomazánka, o to pestřejší chuti. Ochucené máslo využijeme při studené večeři i nejrůznějších slavnostních příležitostech. Ozdobí každý talíř.
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena