Jak jednoduchá věc, řeknete si. Stačí běžný postup s hladkou moukou, případně koupit jíšku hotovou. Ale i zahuštění omáčky můžeme vylepšit nebo úplně pokazit.
Omáčka má v pokrmech důležitou pozici. Má jídlo doprovodit, spojit a zdůraznit chutě. A může jít o vepřovou pečeni, grilovanou rybu, brambory na jakýkoli způsob nebo jen o zeleninový nebo těstovinový salát. Nemusí jít jen o omáčky slané, i takový dezert si zaslouží pro doplnění přeliv něčím "sametovým".
Většinu klasických českých omáček je nutné zahustit a k tomu je nejvhodnější jíška z hladké mouky. Podle stupně opražení se liší její chuť od jemné až po výraznou, stejně tak zabarvení od mírně růžové až po tmavou.
-> Omáčky, které Češi milují: Která čtveřice vede žebříček? Uvařte si je s námi
Mouku opražíme na oříšku másla do požadové barvy, poté zalijeme horkým nebo studeným vývarem a mícháme, až omáčka dosáhne hladké konzistence.
Dokonale sametovou omáčkou třeba k pečenému masu nám zajistí připravené "francouzské máslo". Jde o prohnětené máslo s moukou v poměru 1:1.
Omáčku zahustíme také škrobovou moučkou (kukuřičnou, bramborovou), kterou nejdříve dobře rozmícháme v troše studené vody. Vymíchanou směs přilijeme do vařící omáčky a necháme krátce provařit.
-> Jak zahustit kuře na paprice?
Kousky ledového másla vkládáme do horkého výpeku pečeného či dušeného masa a necháme je samovolně rozpustit. Taková omáčka se však musí podávat ihned.
Žloutek nám taktéž dobře poslouží. Žloutek smícháme v hrníčku s vývarem nebo vypečenou šťávou a vmícháme do horkého (ne vařícího) výpeku. Přidáme špetku mouky, která zabrání sražení omáčky, a opatrně zahříváme, až má omáčka požadovanou hustotu.
Recepty na omáčky, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena