Jednou nastane okamžik, kdy se budeme poprvé chystat péct. Pokud se hned nepustíme do přípravy složitého dortu, ale připravíme jen jednoduchý moučník, měli bychom pečení zvládnout.
Pečení je poměrně široký pojem, proto se na něj podíváme blíže. Těsta se dělí do několika kategorií, známe těsta kynutá, třená, na koláč či bábovku, nebo třeba na vánoční cukroví.
Jsou malinko náročnější na přípravu a také na čas, do kynutých těst patří droždí neboli kvasnice. Z droždí, mléka a cukru připravujeme kvásek. Sůl přidáváme až do těsta. Tady platí vždy jedno pravidlo a velmi důležité! Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Pokud vyndáme droždí z ledničky a jdeme z něj dělat ihned kvásek, můžeme si být prakticky jisti, že nám kvásek nevzejde. Droždí a mléko by mělo být vlažné či při pokojové teplotě, totéž platí i o ostatních ingrediencí, které budeme přidávat později do těsta, například vejce. Je vhodné si na přípravu kynutého těsta přichystat suroviny dopředu. Vše co máme uskladněné v chladničce, vyndáme několik hodin dopředu, teprve později se pouštíme do těsta. I při kynutí kvásku potřebujeme teplo. Do hrnku rozdrobíme droždí, zalijeme potřebným množstvím vlažného mléka či vody, přidáme cukr či sůl a dáme na teplé místo vzejít.
Jsou jednodušší časově i na přípravu, ale pozor, není recept jako recept, jsou i náročnější recepty, do těch se z počátku svých pekařských začátků nepouštíme. I zde platí pokojová teplota. Nic do těsta nedáváme horké ani studené.
Při přípravě třeného těsta postupujeme snadno tím, že nejprve rozdělíme vejce, zvlášť žloutky a bílky. Bílky necháváme nakonec. Žloutky v míse promícháme s cukrem do pěny, poté přidáváme tuk, máslo či olej, kypřící prášek, vanilkový cukr, mouku a ostatní ingredience. Samozřejmě recept od receptu je jiný, a tak dáváme pozor na uvedený pracovní postup. Jako poslední se většinou přidává tuhý sníh z bílků. Na ten potřebujeme nejlépe šlehač. Bílky vložíme do vysoké nádoby, ve které je do tuha ušleháme. Hotový sníh opatrně přidáváme do těsta, spíše lehce těsto nadzvedáváme vařečkou, klasicky nemícháme. Jakmile by sníh spadl, těsto se nepodaří. Moučník tak nebude nadýchaný, ale sražený.
Brzy budou Vánoce, čeká nás pečení či výroba vánočního cukroví. Určitě i zde myslíme na teplotu, při přípravě těchto sladkých pochoutek si recept nejprve přečteme a podle něj si připravíme potřebné suroviny. Do těchto receptů většinou dáváme máslo (ztužený tuk), a je proto potřeba si jej připravit předem, aby nebylo ztuhlé z lednice, dost těžko by se nám pak zpracovávalo. Častou ingrediencí při přípravě vánočního cukroví jsou oříšky. Ty musíme mít předem oloupané, ale také umleté, při zadělávání těsta by nás tyto činnosti zdržovaly. Vše si předem připravíme do podoby, jakou budeme potřebovat - oloupat, nakrájet, rozdrtit, umlít, nastrouhat. Pak se teprve pustíme do výroby těsta.
Při výběru kuchyňského robota rozhodují různé faktory. Měl by umět úplně všechno, aby práce s ním byla opravdu úlevou a ne logistickým úkolem, aby na něj bylo spolehnutí.
Český výrobek značky G21 Vitality Promesso má celokovové tělo a zastane práci při přípravě na vaření, pečení a i mixování. Míchá, strouhá, hněte. Díky speciálnímu nástavci na cukroví vytvaruje cukroví na všechny druhy oslav a svátků.
Umele maso, připraví nudle, uhněte vláčné i tužší těsto na kynutí. Umixuje dokonale hladké smoothie a nastrouhá vše od oříšků po tvrdou kořenovou zeleninu.
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena