Kdo z nás by se netěšil na maso připravené na grilu. Perfektní chuť vepřového, hovězího či kuřecího plátku zajistí marinády z koření, bylinek a dochucovadel. Které jsou ty nej?
Kvalitní grilované maso už jen s trochou soli a pepře může chutnat lahodně. Grilováním vždy zdůrazníme chuť masa, marinády mají za úkol tuto chuť zachovat, maso ovonět, zjemnit a samozřejmě dochutit. Možná také máte "tu svou zaručenou", kterou pravidelně mícháte z tajných ingrediencí. Ale jaká jsou pravidla, co by mělo být základem marinády?
Marinády, které připravujeme k nakládání masa před grilováním, maso okoření a zjemní, tím se zkrátí doba přípravy. Maso zůstane šťavnaté, jen to nesmíme přehnat se solí, která maso vysušuje. Proto všeobecně při přípravě marinád platí, že by neměly obsahovat soli příliš, raději maso dosolíme až na talíři.
Marinády mohou být pikantní, kyselé, nasládlé, exotické i ovocné. Bílé maso (kuřecí, krůtí, králičí) nakládáme do olejových marinád, k tmavším masům se hodí spíše marinády vinné či octové.
Maso před marinováním dobře omyjeme pod studenou tekoucí vodou, osušíme papírovou utěrkou a naložíme do vymíchané marinády. Maso uložíme do plastové, keramické nebo skleněné misky, zakryjeme a necháme naložené 12 - 24 hodin v chladu. Maso musí být v marinádě celkově ponořené.
Před grilováním maso pomocí grilovacích kleští vyjmeme a necháme okapat, nepoužíváme vidličku. Gril rozehřejeme a marinované maso pečeme přímo na grilovacím roštu nad žhavými uhlíky nebo na hliníkové fólii. Maso můžeme potírat marinádou i během pečení.
Olej používáme libovolné chuti, lze použít slunečnicový, olivový, ale třeba i sezamový či ořechový. Maso si díky oleji zachová vlhkost. V oleji rozmícháme veškeré koření, bylinky či kořenící směsi.
Pro větší aroma grilovaného masa použijeme oleje ochucené, a to podomácku připravené nebo již hotové. Velký výběr nalezneme v menších specializovaných obchodech s těmito produkty. Základem jsou chuťově neutrální oleje, do kterých přidáváme malé množství bylinek a koření. Výborný je olej česnekový, olej pepřový, koprový nebo olej z provensálských bylinek.
Tekuté omáčky bývají dost slané, musíme s tím při dalším dochucování marinády počítat. Výborné jsou tzv. asijské omáčky, sójová či miso. Hodně se používá i rybí omáčka, ale s tou opatrně, je velmi aromatická a ne všem voní a chutná.
Bylinky sušené jsou pro přípravu marinády ideální. Je však nutné je uchovávat v temnu a suchu, aby nezvětraly a neztratily svou typickou a výraznou chuť. V kombinaci s olejem maximálně uvolňují aroma.
Bylinky čerstvé se hodí ke krátkému grilování, dlouhým rožněním ztrácejí aroma. Lépe než do marinád je používáme do omáček ke grilovaným pokrmům.
Marináda k naložení by čas od času neměla postrádat čerstvě drcené chilli papričky, pálivou papriku, tabasco nebo zázvor, zvlášť pokud máme rádi hodně pálivé.
Na marinádu Barbecue si připravíme 2 stroužky česneku, 4 polévkové lžíce kečupu, 2 polévkové lžíce octa balsamico, vymačkanou šťávu ze 2 limetek, 1 čajovou lžičku mleté papriky, půl čajové lžičky kayenského pepře, 1 polévkovou lžíci třtinového cukru a 3 lžíce tekutého medu. Podle chuti sůl, pepř a pár kapek zeleného tabasca.
Česnek oloupeme a prolisujeme, přidáme všechny ostatní přísady a dobře promícháme. Plátky masa (klidně i žebírka) naložíme do marinády a pak jen ugrilujeme.
Grilovaná kuřecí křidélka s pikantní omáčkou
(doba přípravy 120 min)
Videorecept: Grilovaná kuřecí prsa s balzamikovým octem
Grilované nemusí nutně znamenat nezdravé. Vyzkoušejte jednoduchý, rychlý a zdravý recept na skvělý oběd nebo večeři.
Grilované krůtí placičky
(doba přípravy 1 hod )
Masové šišky na grilu
(doba přípravy 1 hod )
Krkovička s restovanou cibulí
(doba přípravy 30 min )
Grilovací sezóna začíná! Stáhněte si e-book zdarma a buďte mistrem grilu
Grilování a opékání špekáčků na ohni k jaru a létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Prodloužený víkend, krásné letní počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí grilovačku.
Zachraňte situaci: Rychlé pohoštění pro nečekané návštěvy
Zazvoní-li u vás doma nečekaná návštěva a nemáte jí co nabídnout, nezoufejte. Zde je pár tipů na sladké i slané rychlovky, které jsou do hodiny hotové a nepotřebujete k nim žádné speciální ingredience.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena