Je spousta zaměstnaní, kde jsou lidé vystaveni různým škodlivým vlivům. Tady je jen malá část, jak by se měli lidé v nepříznivých pracovních podmínkách stravovat a jakých potravin se vyvarovat.
Lidí, kteří těžce tělesně pracují je dnes již málo. Ale i tito lidé se vyskytují. Každopádně musí přijímat více energie. To se dosáhne jen zvýšením podílu tuku ve stravě. Těžce pracujícím narozdíl od lehce pracujícím konzum tuku nevadí. Těžce pracující musí mít dobře vyvinuté svaly, a proto je třeba, aby přijímali dostatečné množství proteinů, které slouží k výstavbě svaloviny. Je dobré mít dostatek vitamínů komplexu B, který zajistí větší reaktivitu, čím lze také zabránit nehodám. Také se těžce pracující víc potí, proto potřebují přijímat větší množství vody. Také strava má být ve větším množství, která by se měla podávat v delších časových intervalech a v takovém množství, aby kryla denní potřebnou dávku. Vhodné jsou mezi hlavními jídly svačinky a přesnídávky.
Tito lidé, kteří pracují v chladu mají větší ztráty tepla, a proto musí přijímat více energie než odpovídá vydávané mechanické práci. Lidé by měli mít větší přísun vitamínů C a tím zabránit infekci při přechlazení. Také je potřebný vitamín A, který pomáhá při vidění. V mrazírnách se pracuje při slabším umělém osvětlení. Doporučuje se podávat horké nápoje, jako je čaj, častěji a v menších dávkách.
Pracující v horkých provozech potřebují méně energie, protože mají menší tepelné ztráty. To znamená méně tuku a více nízkoenergetických příkrmů. Tito lidé se víc potí, mají větší ztráty vody. Proto se doporučuje používat více vody, nejlépe po malých dávkách a často. S potem se také odvádí z těla nejen voda, ale i určité množství solí. A to hlavně chloridu sodného. V menší míře i také draselné soli, vápenaté a hořečnaté. Tyto ztráty je nutné nahrazovat. Nejvhodnější jsou iontové nápoje a různé minerální vody. Dobré jsou také ledové čaje. Součástí by měli být i vitamíny. Jelikož přechody z horka do chladu jsou nepříznivé pro člověka a může být víc náchylnější na infekce. Je třeba i tady zvýšit příjem vitamínu C. Pravdou je, že při práci v horku není taková chuť k jídlu, proto by se mělo ochucovat víc kořením nebo solí, aby se zvýšila chuť k jídlu.
Zvláštní skupinou pracujících v horku, tvoří horníci z hlubinných dolů. Mají mít dostatek bílkovin, tučná strava a z vitamínů je důležitý přísun vitamínů skupiny B a také vitamín A.
Lidé v téhle skupině potřebují zpravidla zvláštní výživu. Měla by se přizpůsobit druhu jedu. Mléko je doporučované a zároveň vhodné pro pracující s toxickými kovy. Velkou výhodou mléka je, že dodává plnohodnotné bílkoviny, ale také vápník, síru. Síra působí jako protijed tím, že váže toxické těžké kovy do špatně využitelných komplexů.
Lidem pracující s jedy se doporučuje, aby používali méně tuků, které by mohly zvyšovat vstřebávaní některých toxických látek. Pro celkové zvýšení odolnosti je potřeba vyšší příjem vitamínů C. Omezit alkohol, který zvětšuje stres vyvolaný jedy.
Je nutné pít hodně vody, aby se urychlilo vyplavování toxických látek z těla.
Radioaktivní záření je při chronickém působení nebezpečné i při malých dávkách. Urychluje tvorbu volných radikálů a také rozklad některých biologicky účinných a hlavně nezbytných látek. Doporučuje se plnohodnotné bílkoviny, hlavně hodně masa a mléka. Co se týče vitamínů je třeba zvýšit příjem pyridoxinu, který je v kvasnicích a v černém chlebu.
Také je důležitý přísun vápníku. Je dobré užívat z vitamínů železo, které kombinujeme s vitamíny skupiny B.
Foto: Profimedia
Autor:Jovi
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena