Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
Existují různé triky a finty, jak z tvrdého chleba udělat vyloženou pochoutku. Třeba i takovou, kterou jste znali v dětství, ale už jste na ni dávno zapomněli. V každém případě, odteď už budete vědět, proč starý chleba rozhodně nevyhazovat!
Stejně jako z rohlíků nebo ztvrdlé veky, i z obyčejného chleba lze udělat strouhanku, která si své využití v kuchyni rozhodně najde. Po umletí ji nechte chvíli rozloženou, třeba na tácu vyloženém papírem, aby dobře proschla. Chlebová strouhanka je výborná k zahušťování tmavých omáček, třeba hovězí guláš se i podle receptu zahušťuje právě chlebovou strouhankou. V chlebové strouhance můžete ale i klasickým způsobem obalit řízky. A stejně jako uděláte rychle a jednoduše krutony do polévky ze starých rohlíků, uděláte je i z na kostičky nakrájeného ztvrdlého chleba.
Topinky bývají první volbou, jak získat ještě užitek ze ztvrdlého chleba, a přitom si i pochutnat. Ale věřte, že existují i jiné možnosti. Polévka ze ztvrdlého chleba je někdy nazývána polévkou chudáků, ale možná byste ani nevěřili, jaká je to pochoutka, když máte po ruce pár zlepšovacích ingrediencí. Starý chleba jednoduše roztrháme na menší kousky a vložíme do hrnce na základ ze zpěněné cibule na kousku sádla. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme mletý kmín a přivedeme k varu. Pro lepší chuť přidáme zeleninový bujon. Necháme provařit a pro správnou konzistenci si můžeme pomoci ponorným mixérem. Polévku obvykle není třeba zahušťovat. Nakonec přidáme rozkvedlaná vejce, pikantní klobásu na plátky a zelenou petrželku na ozdobu. Chlebové placky jsou další skvělou záležitostí a dobře poslouží i jako rychlá, nenáročná, a přitom velmi chutná večeře. Vaječné smaženky snad ani není třeba představovat, chleba namočíte v rozmíchaných vejcích a rychle opečete na pánvi z obou stran, vyndáte, potřete hořčicí a kečupem a pokladete cibulí, okurkou, plátky papriky apod. Úspěch zaručen!
Možná se snažíte důsledně kupovat jen tolik, kolik spotřebujete a snažíte se vyhýbat plýtvání, ne vždycky se to ale povede. Když už se vám doma sejde moc pečiva, nemusíte se bát jeho zamražení, a to nejen v případě pečiva bílého. Pokud jde o mražení chleba, doporučuje se ho spotřebovat zhruba do měsíce, maximální doba mražení by pak neměla přesáhnout tři měsíce. Pak už se na povrchu chleba vytváří námraza a nevzhledné skvrny, navíc dochází ke znehodnocení chuti chleba i jeho celkové kvality. Zamrazujte chléb a pečivo v mikrotenových sáčcích, pokud možno co nejčerstvější, ale ne ještě teplé. Pozor si ale dejte i na rozmrazování chleba. K tomu by mělo dojít pomalu a samovolně při pokojové teplotě, nebo v klasické troubě, odkud při správném postupu vyndáte chléb jako právě přinesený z pekárny.
Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem
Dnes se naučíme péct úžasný domácí kváskový chléb. Příprava je trochu delší a náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
I když dojde tolik potřebné droždí, nemusíte se vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
Plán pečení na víkend: Vrhněte se na domácí pečivo!
Vůně čerstvých rohlíků, houstiček či pletýnek, té se těžko odolává. Jen se zakousnout! A kdy jindy si dopřát domácí pečivo než o víkendu. Vyhněte se pokusům a při pečení sáhněte po zaručených a vyzkoušených receptech.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena