Uspořádání kuchyně by mělo být v první řadě praktické, bezpečné a pro ženy pohodlné a útulné. Tak, aby veškeré úkony v ní byly snadné a pracovní postup plynulý.
Spotřebiče a pracovní plochy mají být přizpůsobeny pracovnímu postupu. Ať už se jedná o kuchyň jakéhokoliv tvaru. Měla by začínat zleva či zprava lednicí a vedle ní by měla být umístěna pracovní plocha na zpracovávání potravin.
Vedle lednice je vhodné mít na zdi zabudovanou mikrovlnnou troubu, při rozmrazování ji tak máme hned po ruce, naopak pod touto pracovní plochou by měl být odpadkový koš. Vedle pracovní plochy je výhodné umístit dřez na umývání nádobí, rukou, ale i na očištění potravin, které zpracováváme. Vedle dřezu odkládací pracovní plochu, vedle které je umístěn sporák. Pokud možno, tak nejlépe s digestoří zabudovanou nad ním.
Využití úložného prostoru má být efektivní a na pracovní ploše pokud možnou nejméně předmětů či drobných spotřebičů. Věci, které v kuchyni velmi často používáme (vařečka, kvedlačka a jiné pomůcky) umístíme do džbánku či větší hezké sklenice a položíme na odkládací plochu vedle sporáku, tam nebudou překážet a pro potřebu je máme neustále po ruce. V prostoru, který máme k dispozici, se snažíme uložit přehledně co nejvíce předmětů. Hrnce skládáme do sebe, pánve, pokud mají v rukojeti oka, můžeme pomocí řeznických háků zavěsit na závěsný systém či po doma vyrobíme rám s mříží, do které pánve zahákneme. Tento rám zavěsíme pod strop tak, aby se o pánve nikdo neuhodil, ale abychom na ně zároveň dosáhli.
Na pracovní ploše by měly zůstat pouze ty předměty, které jsou běžně používány - jako dóza na kávu či cukřenka. Pokud máme mikrovlnnou troubu na poličce nad kuchyňskou linkou, můžeme místo pod touto poličkou využít na ukládání dóz s těstovinami, kávou, či jinými podobnými druhy potravin k suchému uskladnění. Ve skřínkách rovnáme vše tak, abychom ušetřili místo. Třeba tím, že budeme dávat věci jako hrnce či mísy do sebe, pokličky do dveří skřínek.Ve skřínce pod dřezem ukládáme úklidové a čistící prostředky, jsou tak dobře po ruce v případě, že se nám něco vysype či vylije na podlahu.
Sporák, dřez, chladnička a přilehlé pracovní plochy jsou nejpoužívanější oblasti kuchyně. Spojnice mezi nimi vytyčuje prostor, který by měl zůstat volný, neměly by v něm být předměty a ani nábytek. Zde je nejvíce pravděpodobné, že by díky tomu mohlo dojít ke zranění a kuchyň by měla být v první řadě dokonale bezpečná.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena