Tento vitamín je velice důležitý jak pro funkci jater, tak i pro sítnici. Riboflavin se podílí na enzymatické činnosti, zasahující do redukčně oxidačních procesů buněk. Riboflavin, jinak nazvaný B2, sehrává důležitou roli v látkové výměně proteinů a tuků tím, že dodává vodík. Zároveň riboflavin slouží k tvorbě některých enzymů a přeměňuje se ve dva koenzymy, velmi účinné v játrech.
Riboflavin byl nejdříve pojmenován jako "enzym antická žluť", protože byla domněnka, že způsobuje zabarvení mléka.
Nedostatek vitamínu B2 v těle
Nepřítomnost riboflavinu blokuje tvorbu nových buněčných tkání. Samozřejmostí je, že nedostatek vitaminu v těle může způsobit vážné poruchy jater. Nedostatek riboflavinu se rovněž může na začátku projevovat zarudnutím očí, později záněty spojivek, přecházejícími do očních katarů sliznice.
Další zajímavé případy jsou signalizovány z výzkumů nedostatku B2 na dobrovolnících, kterým byla podávána strava, zbavená riboflavinu. Postupně u těchto lidí vznikali poruchy osobnosti, které vedly až na pokraj vlastních psychických nemocí. Lidé nervózní a s poruchami zažívání nebo trpícími depresemi potřebuji dodatkové dávky riboflavinu.
Nedostatek vitaminu taky může způsobovat rovněž mastnou pleť a také mastné vlasy.
Na rozdíl od jiných vitamínů je nedostatek riboflavinu obtížně stanovitelný. Jeho příznaky nejsou evidentní až na výjimky, což jsou bolavé a rozpraskané koutky úst, příliš bledé nebo příliš rudé rty a šupinaté vyrážky na nose a bradě.
Co riboflavinu škodí?
Světlo je jedním z nepřátel riboflavinu, především ultrafialové paprsky. Tak jako vitamín B2 a většina ze skupiny B i tento je narušován alkoholem, antikoncepčními tabletami s obsahem estrogenu a léky obsahující síru.
Dávkování
Denní dávka u zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 1,2 - 1,7 mg. U riboflavinu nejsou známé toxické účinky. Tělo si vezme jen potřebné množství a zbytek vyloučí. U každého jedince je dávkováni různé. U dětí to je v rozmezí 0,8 - 1,2 mg.
Pokrmy s obsahem B2
Dobrým zdrojem vitamínu B2 jsou kvasnice, játra a ledviny. Dále je obsažen i v mléce, ve vejcích, ve vepřovém a hovězím masu. Také jen najdeme v rybách, v tvarohu, v kakau nebo slunečnicových semínkách. Také v hlávkovém zelí, fazolích, brokolici a hrášku. V potravinářství se značí pod kódem E 101.
K čemu riboflavin slouží:
- je rozpustný ve vodě
- podporuje tvorbu nových buněk
- léčí bolavé koutky úst
- chrání rohovku oka
- podporuje jasnější vidění
- podporuje dobru funkci jater
- pomáhá při látkové výměně tuků a bílkovin
- zabraňuje očním katarům
- pomáhá léčit anémii
- léčí psychické poruchy
- zabraňuje maštění vlasů a pokožky
Tento vitamín nejlépe působí jako komplex vitamínů B, především s vitamínem B6. Společně dobře funguje s vitamínem C. Jestliže máme jít k odběru moči, není dobré riboflavin brát, jelikož zabarvuje moč. Diabetici nebo lidé, kteří trpí vředovým onemocněním, je vhodné se poradit se svým lékařem dřív než začnete užívat vitamín B2 dlouhodobě.
Foto:
Profimedia.cz