Vitamínu B1 se říká také thiamin. Nejlepším zdrojem tohoto vitamínu je maso a různé druhy uzenin.
Vitamín B1 se zařazuje do skupiny mezi takzvané psychovitamíny.
Psychovitamíny jsou velmi účinné v oblasti nervů, kde rozvíjí svojí účinnost.
Ze studií různých fakult, přišla neobvyklá zpráva, že při podávání vitamínu B1 (thiaminu) v určitých dávkách utišuje bolesti hlavy, pomáhá při depresích, migrénách a uklidňuje. V určitých zemích v Severní Americe (například USA) je vitamín B1 (thiamin) nasazen při bolestech hlavy a bolestí nervového původu, i když to ještě není z cela prozkoumáno je tato velmi životně důležitá látka nahrazena místo prášků.
Nedostatek vitamínu B1 (thiaminu) se projevuje občasným, až velmi častým brněním nebo mravenčením v rukách a hlavně v nohách.
Jde-li na vás únava, kterou nemůžete sami vysvětlit.
Trápí vás nechuť k jídlu.
U některých lidí se nedostatek projevuje i dopolední nebo podvečerní nervozitou.
Častým průjmem, který se může projevovat střídavě.
Zácpou, která může trvat jeden, dva i více dnů.
Máte-li jednu, nebo i více potíží z těchto variant, je vaše tělo málo zásobováno vitamínem B1 (thiamin) a mělo by se to co nejrychleji napravit.
Jestli netrpíte ani jednou z těchto variant, nemusíte mít strach, ale naopak můžete se radovat a ani nemusíte příjem vitamínu B1 (thiamin) zvyšovat.
Potřeba vitamínu B1 je přibližně asi 1,5 mg, která by měla pokrýt dávku za celý den. Asi nejlepším zdrojem thiaminu jsou uzeniny a maso. Nevýhodou je, že tato životně důležitá látka je v masu a uzeninách závislá na fosfáty, které se musí štěpit enzymy. Narozdíl od rostlinných vitamínů B1, jsou pro organismus ihned v té nejčistější formě a hlavně k okamžité potřebě (konzumaci).
K nejčastějším prvním příznakům nedostatku vitamínu B1 (thiaminu) jsou agresivita, poruchy spánku, nesoustředěnost, nechutenství k jídlu, poruchy střevní (zácpa, průjem se projevují i střídavě), žaludeční poruchy, brnění a mravenčení v nohou a rukou, depresivní nálady, migrény.
Pšeničné klíčky - 2 015 mikrogramů.
Ořechy para - 1 000 mikrogramů.
Slunečnicová semínka - 1 950 mikrogramů.
Žitné klíčky - 1 000 mikrogramů.
Sojové boby - 1 000 mikrogramů.
Mák - 900 mikrogramů.
Arašídy - 920 mikrogramů.
Vepřové maso - 920 mikrogramů.
Hrách - 790 mikrogramů.
Šunka vařená - 650 mikrogramů.
Ovesné vločky - 600 mikrogramů.
Mouka - 590 mikrogramů.
Cuketa - 500 mikrogramů.
Foto: Profimedia
Autor:admin_terka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena