Možná jste se už někdy pozastavili nad tím, kolik jídla se ve vaší domácnosti každý týden vyhodí. I při nejlepší vůli plánovat nákupy a tím regulovat množství potravin, se nám to někdy může vymknout z rukou, zvlášť pokud jde o návštěvy nebo svátky, kdy se určitě navaří a napeče víc, než se spotřebuje.
Spousta zbytků po rodinné oslavě, nebo velké přebytky ze zahrádky? Co s tím, když nedokážete všechno sami spotřebovat? Můžete podarovat sousedy, kolegy v práci, ale můžete prospět i docela cizím a potřebným lidem. Slyšeli jste už o veřejných lednicích?
Veřejné nebo také sdílené lednice jsou umístěné na veřejných prostranstvích, aby byly dostupné všem, kdo do nich chtějí něco přinést nebo naopak jídlo v nich uložené využít pro vlastní potřebu. Lidé do nich mohou přinášet své přebytečné potraviny, jiní si zase mohou vzít, co je libo. Tyto veřejné lednice se poprvé objevily v Německu a odtud se pak postupně rozšířily. Dnes se můžeme setkat s veřejnými lednicemi ve Španělsku, v Anglii, v Indii nebo i na Novém Zélandu. U nás se první veřejná lednice objevila poprvé v roce 2015 v Českých Budějovicích.
Princip veřejné lednice je prostý, lidé sem mohou vkládat jakékoliv nakoupené potraviny, ale i hotová a doma uvařená jídla, také vlastnoručně vypěstovanou zeleninu či ovoce. Další lidé si pak jídlo berou pro vlastní potřebu. Jsou to obvykle lidé ve složitějších životních situacích, ale třeba i studenti, matky samoživitelky nebo senioři. Lednice je přístupná všem lidem bez rozdílu, někteří do lednice něco přinesou a zároveň si z ní odnesou něco jiného.
Projekt veřejných lednic se snaží omezit plýtvání potravinami, což je v dnešní době velmi diskutovaný problém. O jejich rozšíření se zasazují studenti, aktivisté, charitativní spolky a jiní. První veřejná lednice v Praze byla umístěna na Pankráci, postupně přibývaly další. Lidé si už na sdílení jídla zvykli a veřejné lednice tak podle mínění těch, kdo stojí za tímto projektem, naplňují svůj komunitní smysl.
Jak už to bývá, ozývají se i hlasy proti. Někteří argumentují tím, že konzumovat jídlo od anonymních dárců v pouličních lednicích, o kterém nevědí vůbec a nikdo je nekontroluje, je přinejmenším zdravotní riziko. Jak zmíněno, do lednice lidé nosí nejen potraviny v originálním obalu z obchodu, ale i přebytky doma navařeného jídla. Pro takový případ je tu však přísná podmínka, vařené jídlo musí být opatřeno lístečkem s datem tepelné úpravy, názvem jídla a popřípadě i soupisem možných alergenů. Musí také obsahovat datum, kdy bylo jídlo do lednice vloženo.
O možnostech darování potravin se můžete informovat u nejrůznějších charitativních organizací, například na pobočkách Armády spásy. Můžete si na internetu vyhledat také potravinové banky ve vašem okolí. Pokud máte přebytky ze zahrádky, o které se rádi podělíte, nabídněte je kolemjdoucím v sáčku, který pověsíte na plot. Je to jednoduchý ale efektivní způsob darování, který jistě mnohé potěší.
Vařte levně aneb jak nezruinovat rodinný rozpočet
Ceny potravin raketově rostou a možná si také často říkáte, kde by se ještě dalo ušetřit. Základem je volit suroviny, které jsou v danou chvíli sezónní a dostupné, ale také se snažit jídlo nevyhazovat a veškeré "zbytky" šikovně zužitkovat. Jak na to?
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena