Recept na velikonoční pletenec krok za krokem
1) Příprava surovin.
2) Smetanu lehce ohřejeme, následně v ní rozdrobíme čerstvé droždí, zamícháme se lžičkou cukru a shora zlehka posypeme hladkou moukou. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.
3) Do větší mísy odvážíme mouku, po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme vařečkou důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek z droždí. Začneme od středu míchat.
4) Následně vmícháme i ostatní suroviny, tedy zbytek cukru, žloutky a změklé či nastrouhané máslo.
5) Vymísíme v nelepivé těsto, pokud máme doma robota či domácí pekárnu, zjednodušíme si práci. Těsto zlehka zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat zhruba hodinu na teplém místě.
6) Těsto po hodině zhruba zdvojnásobí svůj objem, je tedy nakynuté a přemístíme jej na vál.
7) Těsto rozdělíme na tři stejné díly, zhruba po 300 gramech. Každý díl ještě propracujeme v ruce tak, aby vznikla hladká kulička s co nejméně záhyby.
8) Z každé části vytvoříme postupně 3 prameny, dlouhé cca 60 cm. Prameny zapleteme jako klasický cop.
9) Upletený cop přemístíme na plech s pečícím papírem a konce spojíme k sobě (spoj můžeme zpevnit špejlemi). Vznikne tak tvar věnce. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
10) Před vložením do trouby pletenec potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.
11) Pokud nám těsto velmi rychle po začátku pečení zlátne, můžeme zakrýt alobalem a dopéci takto až do propečena. Po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem s medem. Vytvoří se tak úžasná krusta na povrchu.
12) Velikonoční pletenec ozdobíme mašlí v jarní barvě, která jednak pěkně ozdobí, ale také zakryje spoj.
Kynutý velikonoční pletenec necháme vychladnout, poté krájíme na plátky a servírujeme. Nejlépe chutná čerstvá s tenoučkými plátky studeného másla.
Kynutý velikonoční pletenec a finanční náročnost
Ingredience na velikonoční pletenec nás vyjdou na zhruba 100 Kč, záleží na výběru surovin.
Další tipy na velikonoční pečení
Babiččin velikonoční mazanec
(doba přípravy 2 h 40 min )
Sladký mazanec z pekárny
(doba přípravy 1 hod )
Jidáše
(doba přípravy 1 h 30 min )
Velikonoční citronové muffiny
(doba přípravy 90 min)
Vynikající mazanec ze špaldové mouky
Velikonoce bez mazance si neumíme představit. Chcete letos vyzkoušet zdravější variantu oblíbeného moučníku? Máme pro vás recept na mazanec ze špaldové mouky.