V těchto dnech vítáme s nadějí první teplé sluníčko stejně jako naši předkové. Právě teď je nejvyšší čas začít s přípravou pečiva, které k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří.
Pečivo má svou tradici, význam a velkou oblibu nejen u dětí, ale také u dospělých. Jeho příprava se může zdát náročná, ale je o Velikonocích pro některé z nás nezbytná.
Jarní obřadné pečivo má kulatý tvar právě podle teplého slunce, mělo by se silně lesknout a dozlatova zářit - jako jarní slunce na obloze. To je další z důvodů, proč se na Velikonoce pečou koláče, bochánky, mazance a koblihy. Oblibu získává také figurální pečivo z kynutého těsta, které samo o sobě symbolizuje život, protože při kynutí nabývá na objemu. Na svátečním stole by neměl chybět piškotový beránek a malované perníčky. V den, kdy přijdou koledníci - tedy na Červené pondělí - jim můžou hospodyně nabídnout kromě malovaných vajíček také tradiční pečivo.
Toto pečivo připravujeme z kynutého těsta. Do vykynutého těsta se přimíchají ještě rozinky a nasekané mandle. Připravené pečivo se potře vajíčkem.
Na perníčky se vypracuje tuhé těsto z ½ kg hladké mouky, 250 g cukru, 2 vajec, 2 lžic mléka a balíčku perníkového koření. Nesmí se zapomenout na 2 lžíce medu. Těsto je nutné nechat odpočinout asi 12 hodin - tedy do dalšího dne. Pak se jen vyválí a vykrajují se z něj velikonoční motivy, které je vhodné opět nechat odpočinout. Před pečením se potírá těsto vajíčkem. Vychladlé perníčky se zdobí barevnými polevami nebo jen bílou polevou z bílků našlehaných s trochou cukru.
Na figurky se používá kynuté rohlíkové těsto, které se vypracuje z 1 kg hladké mouky, ½ l mléka, 100 g tuku, 30 g cukru, 1 žloutku a 40 g droždí. Z připraveného těsta se pomocí nože a fantazie tvoří různé figurky - třeba zvířátek. Upečené a ještě horké figurky se potírají rozšlehaným vajíčkem a mírně se osolí.
Nejtradičnější a nejvíce oblíbený je na velikonočním stole však beránek. Je ale potřeba forma na jeho přípravu - ta je dnes běžně k dostání v obchodech. Dvoudílná keramická je nejběžnější a nejvhodnější, připomene nám trochu i dobu našich babiček, kdy další formy visely nad pecí nebo nad kamny v útulných kuchyních a vzduch voněl čerstvým pečivem. Beránek se připravuje z různých těst, s kandovaným ovocem, s rozinkami, politý čokoládou. Klasický je však ten z piškotového těsta, pocukrovaný jemným moučkovým cukrem a ozdobený zelenou nebo červenou mašlí. Na piškotové těsto je potřeba 100 g polohrubé mouky, 5 vajec, 150 g cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 50 g solamylu. Těsto se lije do vymazané a moukou vysypané formy. Je-li forma dvoudílná, pak se těsto lije do větší části (předek beránka) po okraj a přiklopí se druhým dílem (záda beránka). Je vhodné během pečení (asi po 2/3 celkové doby pečení) celou formu otočit a dopékat i z druhé stany.
Velikonoční pečivo již v těchto dnech zdobí pulty obchodů. Je nadýchané, voňavé a lákavé. Mnohem lákavěji však působí, když si ho v domácích podmínkách sami připravíme.
Velikonoční plněné minibochánky
(doba přípravy 90 min)
(doba přípravy 160 min)
(doba přípravy 60 min)
Recept na kynuté velikonoční jidáše krok za krokem
Vyzkoušejte si krok za krokem přípravu tradičního velikonočního pečiva. Jidáše mohou být rozlišných tvarů, do těsta lze přidat rozinky a sypat je plátky mandlí. My je před podáváním jen pocukrovali, i tak byly výtečné!
Videorecept: Celozrnný velikonoční mazanec podle Anny
Vyzkoušejte Velikonoce pojmout trochu zdravěji a zkuste univerzální celozrnné špaldové těsto, ze kterého můžete vytvořit mazanec, jidášky nebo další velikonoční dobroty!
(doba přípravy 30 min)
Tradiční Velikonoce aneb jaké dobroty nesmí na vašem stole chybět
Piškotový beránek, jidáše, mazanec, vajíčková pomazánka nebo salát, velikonoční nádivka - to všechno jsou tradiční velikonoční pochoutky, které si určitě neodepřeme ani o letošních svátcích jara.
Zkuste to netradičně: Upečte si velikonoční pečivo našich sousedů
Velikonoce klepou na dveře a je na čase udělat si plán, co všechno by letos vlastně mělo být na stole. Pokud vám chybí inspirace, zkuste ji hledat mezi tradicemi našich sousedů. Některé vás překvapí svou obdobou našich velikonočních tradic, jiné naopak svou odlišností.
Netradiční recepty na velikonoční mazanec
Připravte si na Velikonoční pondělí dozlatova upečenou pochoutku k snídani. Přivítejte jaro spolu s námi a upeče si chutný mazanec! Tentokrát trochu jinak.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena