Protože jsou Velikonoce za dveřmi, pojďme si říct něco o vejcích, které jsou hlavním tématem nejen kvůli svátkům jara, ale také díky o dost vyšší ceně za kus.
U vajec bylo popsáno až 23 různých bílkovin, které mohou u citlivých jedinců vyvolat alergii, a leckdy je to prvotním náznakem pro následnou alergii na bílkoviny obsažené v kravském mléce. Ve střední Evropě tato porucha postihuje 1 - 2 procenta populace, pozor je třeba dát zejména na tzv. skryté alergie. Silnějším alergenem je vaječný bílek, který působí problémy i po tepelné úpravě, pozor bychom si měli dávat při přípravě míchaných vajec a omelet, kdy jsou vejce často nedostatečně tepelně upravená. Oproti tomu se žloutek snadněji rozloží a ztrácí alergenní účinky poměrně rychle.
Vejce ve vaření plní funkci šikovného pojiva. Čím ale vajíčka nahradit, trápí-li vás alergie? Použít můžeme prášek do pečiva, kdy 1 sáček nahradí 1 - 2 vejce (podle velikosti). Výborné jsou kypřící prášky bez obsahu mouky jako plnidla. Obsah sáčku pak stačí smíchat se lžící vody a octa, případně s polovinou lžíce oleje a vody. Další náhražkou může být instantní droždí, kdy jednoduše rozpustíme obsah sáčku v 50 ml teplé vody. Droždí vydá asi za 2 vejce. Použít se dá i želatina a do kynutých těst přidáme místo vajíčka solamyl, který běžně přidáváme do těst na palačinky, lívance a bramborové placky (vystačíme si s 1 lžící). Při pečení cukroví 1 vejce nebo 2 žloutky spolehlivě vytěsníme velkou lžící solamylu rozpuštěného ve 1 dl vody, když nemáme solamyl, použijeme pudinkový prášek neutrální příchuti (ideálně vanilkový).
Někdy nám vejce pochybí i při běžném vaření, třeba takový trojobal na masové řízky, smažený květák či sýr nahradíme solamylem rozmíchaným v 250 ml mléka s trochou mouky. Bez vajec se dají připravit i masové či zeleninové karbanátky a podobné druhy pokrmů, pokud je jejich součásti tuk a mléko. Jednoduše těchto surovin přidáme více než je zvykem.
Snad není nikdo, kdo by nezaznamenal nárůst ceny vajec. Když už máme za vajíčka tolik platit, měli bychom začít zkoumat jejich původ. Vejce z běžného velkochovu se nedají chuťově srovnat s vejci, které pocházejí z ekofarem a od běžných domácích chovatelů. Proto se vyplatí poohlídnout, zda v okolí nemáte "přírodního dodavatele" vajec, se kterými budou pokrmy chutnat naprosto jinak. Možná zkusíte i vejce kachní nebo krůtí, které si co do velikosti s těmi slepičími nemohou podat ruce, zejména ta kachní jsou obrovská a zasytí pomalu celou rodinu! Dětem můžeme zkusit udělat malá volská oka z křepelčích vajec, na pohled vypadají velmi lákavě.
Vejce jsou také pověstná zmírňováním následků nadměrného pití alkoholu. Je to ideální proteinový základ pro tělo před plánovanou oslavou či bujarou párty. Vyplatí se jimi ve vařené podobě pořádně posilnit.
Když se řekne volské oko nebo sázená vejce, je každému jasné, o co se jedná. Připravujeme je v lívanečníku bez další práce. Nebo na klasické pánvi , kdy je po osmažení pomocí vykrajovátka na cukroví nebo sklenice "ukrojíme" do kulatého tvaru. Osolená a opepřená sázená vejce se používají jako příloha ke steakům, oblíbená jsou k čočce na kyselo.
Vejce užijeme i ve vlasové kosmetice. Malou plastovou vaničku majonézy smícháme se 2 žloutky. Směs naneseme na umyté a mírně osušené vlasy. Pravidelně rozčešeme po vlasech, zabalíme do ručníku a necháme působit i několik hodin. Vlasy potom důkladně umyjeme nejlépe přírodním šamponem.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena