Velikonoční jidáše se tradičně podávají na Zelený čtvrtek. Jidáše nám připomínají tvar provazu, na kterým se oběsil proradný Jidáš. Také symbolizují vítaní jara, plodnost a hojnost, takže je můžeme tvarovat do různých housenek, ptáčků nebo roztomilých zajíčků.
Na veganské jidáše si připravíme 135 g hladké mouky, 115 g polohrubé mouky, 35 g rozpuštěného másla, 45 g třtinového cukru, 20 g vanilkového cukru, nastrouhanou kůru z půlky citronu, 120 ml rostlinného mléka, špetku soli a balení sušeného droždí. Na potření použijeme 2 lžíce rostlinného mléka a 3 lžíce čekankového sirupu.
Velikonoční pletenec z kynutého těsta krok za krokem
Zkuste recept na úžasný velikonoční pletenec, který se rozplývá na jazyku a krásně ozdobí sváteční stůl. Vypadá i chutná fantasticky!
Veganské pečení: Velikonoční citronový beránek krok za krokem
K přípravě této klasické velikonoční pochoutky využijete pouze rostlinné suroviny a výsledek vás určitě překvapí.
Velikonoční beránek z kynutých uzlíků krok za krokem
Nemáte formu na beránka? Zkuste tento netradiční recept na beránka na plechu, vytvořeného z tvarohových šneků, s medovou krustou k tomu!
Videorecept: Celozrnný velikonoční mazanec podle Anny
Vyzkoušejte Velikonoce pojmout trochu zdravěji a zkuste univerzální celozrnné špaldové těsto, ze kterého můžete vytvořit mazanec, jidášky nebo další velikonoční dobroty!
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena