Každý den bezradně dumáte nad tím, jak uvařit rychle, levně a zároveň tak, aby se vašim strávníkům dělaly boule za ušima? Nemusí to být tak neřešitelný problém, pokud vaříte především ze sezónních surovin. Suroviny ze zahrádky ušetří vaši peněženku a v kombinaci s kouskem masa je můžete beze studu podávat od pondělí do neděle.
Vařit levně a chutně, jak na to? Pokud se můžete zeptat vaší babičky, máte vyhráno. Naše babičky dobře věděly, jak nasytit početnou rodinu, přitom zbytečně neutrácet. Často neměly moc peněz, ale dokázaly připravit vydatná jídla, na která dodnes vzpomínáme. Umění vařit dobře a z mála zdědily po předcích, nad naším dnešním plýtváním by jen kroutily hlavou. Lidová kuchyně odráží život chudých lidí, přesto se k ní nejedna moderní hospodyňka vrací a hledá v ní inspiraci. Zkuste to i vy!
Brambory, kroupy, čočka, pohanka, jáhly, houby, zelí, rýže nebo těstoviny, mléčné výrobky, vejce a v sezóně i zelenina a ovoce ze zahrádky, jednou za čas pak levnější kousek masa nebo třeba vnitřnosti - to bylo vaření za časů našich babiček a prababiček. Dnes už je zvykem jíst maso každý den a jídla z vnitřností mnozí z nás ani nevyzkoušeli, přitom například taková játra nejsou drahá a je to pochoutka, kterou můžeme připravit na mnoho způsobů. Současně je to výborný zdroj železa a mnoha vitaminů. I taková dršťková polévka se těší velké oblibě a patří dodnes k našim ryze českým pokrmům, na které nedáme dopustit. Jak vidno, ty nejlepší pokrmy vás nemusí nutně stát hodně peněz. A pokud máte hluboko do kapsy nebo potřebujete zrovna trochu ušetřit, podívejte se s námi na pár osvědčených receptů!
Staročeský půst měl sice liturgický podtext, ale zároveň pročišťoval tělo od přejídání. Na venkově se půst zachovával velmi přísně a lidé nejedli žádné maso ani jídla připravovaná na sádle. Šetřilo se i s vejci, máslem, mlékem a sýry. Co se tedy vlastně jedlo? Především kysané zelí, což mělo vynikající probiotické účinky a doporučuje se znovu začlenit do jídelníčku i dnes. Zelí se ostatně jedlo pořád, vařené nebo syrové. V poledne bývala vydatná luštěninová polévka, někdy také slaný koláč. Oblíbené byly různé kaše, placky, brambory na loupačku nebo knedlíky, povidla a sušené ovoce. Ve staročeských receptech lze najít spoustu jednoduchých, levných a chutných ingrediencí, kolem kterých možná chodíte v obchodě bez povšimnutí. S výběrem vám mohou pomoci také specializované farmářské prodejny a trhy.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Zahřejte se poctivou polévkou: 6 nejlepších receptů na bramboračku, zelňačku i kulajdu
První chladnější dny jsou za námi a určitě také pociťujete, jak důležité je se v těchto dnech zahřát. Při volbě pokrmů nemůžete šlápnout vedle, když sáhnete po vydatné domácí polévce. Máme pro vás perfektní recepty z brambor, hub a zelí - surovin, které si teď tělo žádá nejvíce.
Zelné šišky s mletým masem
(doba přípravy 1 hod )
Výborná čočková polévka
(doba přípravy 35 min )
Jednoduchá hrachová kaše
(doba přípravy 1 hod )
Když večer po práci není zrovna moc času a navíc máme před výplatou, je čas vytáhnout recept třeba na buřtguláš! Vybírejte buřty s vysokým obsahem masa a pak už stačí jen přidat známé ingredience, které skoro nic nestojí - brambory, cibuli, červenou sladkou papriku, sůl, pepř a mouku na zahuštění. Další den můžete předložit rodině koprovku nebo kulajdu s vejcem, nebo všemi milované bramboráky. Červené řepy a receptů z ní se také nemusíte bát. Stojí pár korun a ze salátu vylepšeného trochou majonézy a sýrem se dobře nají celá rodina. Jídlo našeho dětství, tedy jednoduše zapečené brambory nebo těstoviny se zeleninou - další recept do seznamu pro úsporné čarování v kuchyni. Rozhodně však v tuto dobu nezapomeňte na všestrannou cuketu a vitamíny nadupanou dýni. Obojí dodá každému jídlu šmrnc a můžete je přidat do rizota, do těstovin i k masu. Z cukety i z dýně je navíc výborná polévka nebo dokonce i sladká buchta. To všechno doslova za pár korun. Nezapomeňte také vyrazit na houby. Letošní sezóna se zdá být jedna z nejlepších, a kdo miluje houby, rozhodně tento rok v kuchyni ušetří!
Chalupářský buřtguláš
(doba přípravy 1 hod )
Dýňové rizoto se sýrem
(doba přípravy 45 min )
Houbové brambory
(doba přípravy 1 h 30 min )
Úvodní foto: Pixabay.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena