Vanilkové rohlíčky patří k nejpopulárnějšímu vánočnímu cukroví. Umíte je připravit tak, aby se rozplývaly na jazyku? Navíc i klasické rohlíčky mohou získat netradiční chuť díky zdobení.
500 g hladké mouky, 360 g másla, 200 g lískových oříšků, 100 g moučkového cukru, 20 g vanilkového cukru, 4 žloutky, tuk na vymazání formiček
Pokud nám stačí menší dávka, rozdělíme množství ingrediencí na polovinu.
Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji s oříšky, cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky. Postupně přidáváme změklé a na plátky nakrájené máslo. Vše promačkáme vidličkou a propracujeme v těsto. S ingrediencemi můžeme pracovat i na vále, možná vám to bude vyhovovat více. Můžeme použít i metličku na hnětení těsta, příprava bude snadnější.
Vláčné těsto zabalíme do mikrotenové fólie a uložíme do lednice nejméně na 2 hodiny, aby se nám s těstem dobře pracovalo.
Pro méně zručné jsou tu formičky, pro ty, kteří si s tvarováním těsta rádi "pohraji", je zde ruční tvarování. Obě varianty mají stejný postup. Vychladlé těsto rozkrájíme na 8 stejně velkých dílů. Pomoučíme si vál a z každého dílu vyválíme asi 2 cm silné válečky, které dále krájíme na 2 cm velké kousky.
Každý z kousků znovu vyválíme na válečky s užším koncem po obou stranách, vytvarujeme rohlíček - dáme si na tvaru záležet a snažíme se rohlíčky dělat stejně velké. Vlastnoručně tvarované vanilkové rohlíčky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem.
Jednodušším způsobem, jak si vanilkové rohlíčky vytvarovat, je samozřejmě použitím formiček. Formičky vymažeme rozpuštěným rostlinným tukem, nebo máslem. Odděleným kouskem těsta formičku naplníme a pouze ji přeneseme na plech.
Vanilkové rohlíčky pečeme v předehřáté trouba asi na 175 °C a upečeme je do zrůžovění.
Vanilkové rohlíčky obvykle pouze obalujeme v moučkovém cukru, a to ihned po upečení. Ale možností je více. Pokud nemáme dost fantazie, je tady pár tipů.
Klasické obalování v cukru, můžeme vylepšit tak, že ke 100 g moučkového cukru přimícháme 2 sáčky vanilkového. Pro zajímavější chuť, můžeme přimíchat i trochu drceného kardamonu. Rohlíčky obalujeme ještě horké, ihned po vytažení z trouby.
Na čokoládovo-vanilkové rohlíčky si připravíme tabulku hořké čokolády, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Aby se nám s čokoládou lépe pracovalo, přidáme trochu másla za zředění. Přimícháme i rumovou esenci.
Rohlíčky necháme vystydnout a začneme zdobit. Do čokolády namáčíme konce rohlíčků, můžeme je před úplným zatuhnutím namočit i do kokosové moučky, můžeme použít i obarvené druhy kokosu.Čokoládou můžeme rohlíčky i podle libosti polévat, zdobit štětečkem, sypat zdobením. Rohlíčky mohou být v čokoládě obalené i celé, na závěr sypané vanilkovým cukrem (těsně před zatuhnutím polevy).
Na polevu z aromatického koření použijeme asi 100 g prosátého moučkového cukru, 2,5 lžičky horké vody a koření s vůní Vánoc - můžeme použít mletou skořici, najemno rozdrcený zázvor nebo anýz. Pokud se ptáte na množství, bude stačit 1 lžička.
Cukr promícháme s kořením, přidáme vodu a třeme dohladka. Rohlíčky umístíme na mřížku a vychladlé je polevou potíráme. Rohlíčky necháme oschnout, dál je nezdobíme.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena