Pokud jsme majiteli různých forem pro jednu porci nákypu, zapečených těstovin apod., pak si můžeme vyzkoušet přípravu vařených pudinků jinak než z prášku.
Je nutné však znát a dodržovat některé zásady, abychom nebyli zklamáni nepovedeným výsledkem. Jestliže hotový pudink i náležitě ozdobíme a doplníme dobrou tekutou omáčkou nebo teplým krémem, pak je úspěch u strávníků zaručen.
Uvařený pudink vyjmeme z vodní lázně a sejmeme víko. Příliš formou netřeseme, aby se pudink nesrazil. Špejlí zkusíme, zda je pudink dobře provařen, jinak bychom jej museli znovu vařit. Pudink vyklápíme opatrně na talíř, kterým nejprve formu zakryjeme, pak celé opatrně otočíme a pudink z formy vyklopíme. Zvolna zvedáme formu, abychom pudink neporušili. Pokud cítíme, že se pudink dobře drží formy, chvíli formu zakryjeme vlhkou utěrkou. Po vyklopení necháme pudink krátce vypařit a pak jej poléváme tekutými sladkými krémy a omáčkami, přidáváme k nim ovoce nebo ovocné šťávy.
Utřeme máslo s cukrem do pěny a chvíli třeme s přidanými žloutky. Pak vmícháme strouhaný tvaroh, oprané rozinky, strouhanou kůru z citronu a nakonec tuhý sníh s jemnou krupicí. Formu vymazanou a vysypanou strouhankou naplníme pudinkem a vaříme hodinu v páře. Pudink podáváme politý máslem nebo kompotem.
Přebranou a vypranou rýži zalijeme osoleným mlékem a vaříme asi 30 minut. Do horké kaše přidáme máslo a do mírně prochladlé žloutky, vanilku, tuhý sníh. Směs dáme do vypláchnutých forem a necháme v chladu ztuhnout. Jakmile pudink ztuhne, vyklopíme ho a ozdobíme ovocem a šlehanou smetanou.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena