Recept na kynutou makovou hvězdu, která obohatí váš vánoční stůl.
Na těsto si připravíme 300 g hladké špaldové mouky, 250 g hladké pšeničné mouky, 60 gramů třtinového cukru, 1 sáček instantního droždí, 300 ml rostlinného mléka, 20 gramů rozpuštěného rostlinného másla, balení vanilkového cukru a špetku soli.
Náplň si připravíme z 200 g mletého máku, 150 ml rostlinného mléka, 120 g švestkových povidel, 1 lžičky skořice a cukru podle chuti.
Na potření budeme potřebovat dvě lžíce rostlinného mléka a lžíci javorového sirupu.
Jako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka nasypeme sušené droždí a přidáme lžíci cukru. Zamícháme a necháme zhruba 15 minut odpočívat.
Poté si do mísy prosejeme mouky, přidáme cukr, rozpuštěné máslo a nakonec přidáme kvásek. Těsto promícháme a poté rukama vypracujeme měkké a pevné těsto.
Těsto přendáme do mísy, zaprášíme moukou a necháme přikryté kynout na teplém místě zhruba hodinu.
Mezitím si připravíme náplň. Mléko přivedeme k varu, přisypeme mák a krátce povaříme. Vmícháme povidla, skorici, panák rumu a podle chuti dosladíme cukrem.
Vykynuté těsto vyklopíme znovu propracujeme. Rozdělíme na 4 kousky, ze kterých vytvarujeme koule a vyválíme na placku.
První placku položíme na plech a potřeme třetinou náplně. Poté přikryjeme druhou plackou a potřeme náplní. položíme další placku a potřeme náplní a přiklopíme poslední plackou.
Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něj směrem ke kraji koláče rozkrájíme na 16 stejných částí. Nejdříve rozkrájíme na 4 části, poté každou část rozkrojíme na dvě části a poté zase všechny segmenty rozkrojíme na 2 části. Takto nám vznikne 16 částí.
Vždy si vezmeme dva proužky u sebe a překroutíme je od sebe. Takto se nám vytváří tvar hvězdy.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme dozlatova cca 30 minut. Mezitím si připravíme směs na potření koláče. Do hrnku dáme dvě lžíce mléka a lžíci javorového sirupu a metličkou promícháme.
Po 30 minutách pečení vyndáme koláč a potřeme ho připravenou směsí. Vrátíme ho do trouby a pečeme ještě 10 minut.
Vánoční čokoládový koláč krok za krokem
Pokud milujete perníčky a čokoládu, tak je tento recept určený právě pro vás. Zkuste si upéct tento vánoční koláč krok za krokem.
Vánoční přípravy krok za krokem
Nastává nádherný čas Vánoc a tradičních pochutin. Vánoce ale nejsou jen o štědrovečerní večeři. Co všechno můžete nachystat pro rodinu a hosty na slavnostně prostřený stůl?
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena