Ať už si na něm na Štědrý večer rádi pochutnáte, nebo jej raději nahrazujete řízkem, kapr je v každém případě tradičním symbolem českých Vánoc. Tradice spojená s kapry se nám připomíná už v době podzimních výlovů rybníků, symbol kapra se objevuje na vánočních dekoracích a blahopřáních, na čokoládách i jako ozdoba na stromeček. Přesto jde o relativně novodobou tradici.
Ryby se na vánočních stolech začaly hojněji objevovat až na začátku 19. století, do té doby byly spíš výsadou bohatších rodin a lidí žijících v rybníkářských oblastech. Oblíbený smažený kapr s bramborovým salátem se u nás stal tradiční štědrovečerní večeří až ve druhé polovině dvacátého století.
Mnoho lidí dnes nahrazuje tradičního kapra jinou rybou nebo jiným masem. Přesto je štědrovečerní večeře v podobě smaženého kapra u nás stále hojně oblíbená. Je zajímavostí, že patří mezi naše nejmladší vánoční tradice. Původní vánoční úprava kapra je bezesporu kapr na černo, který se připravoval dva až tři dny předem a vařil se ve sladké omáčce s ořechy, švestkami a perníkem. Způsobů, jak si připravit kapra je však mnohem víc.
Tradiční smažený kapr krok za krokem
Recept na vánoční klasiku - kapr v trojobalu krok za krokem.
Kapr smažený v trojobalu je vánoční klasika, ale rozhodně se nemusíte bát vyzkoušet jinou úpravu. Známý je například kapr na modro s kořenovou zeleninou, kapr pečený na česneku nebo na másle, kapří filety s kmínem nebo třeba lahůdkové kapří hranolky. Pokud vás ale nic z toho neosloví a kapřímu masu zkrátka nemůžete přijít na chuť, jsou i jiné možnosti. Většina lidí v takovém případě servíruje k bramborovému salátu osvědčený vepřový nebo kuřecí řízek, pokud byste ale chtěli zůstat u rybí pochoutky, nabízí se vám báječné alternativy, například v podobě pečeného pstruha, lososa v ořechové krustě nebo candáta obalovaného v těstíčku. Méně obvyklou a skutečně sváteční delikatesou mohou být letos na vašem hodovním stole také tuňákové nebo žraločí steaky.
Kapr v hlavní roli: Klasické i méně známé recepty
Kapra v trojobalu a dozlatova osmaženého zná každý. Ale možností, jak tuto rybu chutně připravit, je vícero. Využijte období, kdy je český kapr k mání a vyzkoušejte nějakou novou úpravu, stojí to za to!
V některých domácnostech přispívá k tradiční vánoční atmosféře přechovávání živého kapra ve vaně, což dělá radost hlavně dětem. Přiznejme si ale, že pro samotného kapra to žádný požitek není. Chlorovaná voda a teplotní šok je pro rybu jeden velký stres. Pokud si tedy domů přinesete živého kapra, bude nejlepší ho co nejdříve usmrtit a vykuchat. Chcete-li mít za každou cenu kvůli dětem kapra nějakou dobu ve vaně, pokuste se jim vysvětlit, jak moc kapr v takové koupeli strádá a že jeho pobyt ve vaně by měl být co nejkratší. Nechte rodinu, ať se živým kaprem pokochá, ale nikdy ho nenechávejte ve vaně přes noc, jinak je velmi pravděpodobné, že ho ráno najdete břichem vzhůru.
Vypustit koupeného kapra na svobodu se může jevit jako bohulibý čin, ale bohužel nikomu neprospěje. Snad kromě té dětské dušičky, kterou pohladí vědomí, že kapr je ušetřen od potupné smrti paličkou a ve zdraví dopluje někam daleko. Bohužel kapři, kteří byli na podzim vyloveni z rybníka a později sádkováni, mají malou šanci na přežití. Během sádkování ztratily mnoho energie a nejsou připraveni na přezimování. Koupit kapra, donést ho domů, mít ho ve vaně a pak ho odnést do rybníka v domnění, že to všechno vydrží a spokojeně odplave vstříc šťastnějšímu osudu, je zkrátka navenek hezká, ale mylná představa.
Kapří šupiny podle tradice přinášejí do domácnosti peníze a hojnost. Známým vánočním zvykem je proto schovávání šupin pod talíř na štědrovečerním stole, aby dané osobě přinesly štěstí a dostatek peněz v příštím roce. Ze stejného důvodu se šupiny z vánočního kapra schovávají i do peněženky. Dříve se jednalo i o hojnost v úrodě, dnes nám stačí vědomí, že se nás díky kouzlu šupiny budou celý rok držet peníze a jen tak se nerozkutálejí.
Vánoční hostina krok za krokem
Vánoce jsou tu se vším všudy. Nastává čas slavnostních jídel a všelijakých pochutin. Jak ale víme, Vánoce nejsou jen o štědrovečerní večeři. Co všechno můžete nachystat pro rodinu a co pro sváteční hosty? Podíváme se v dnešním článku.
Kvíz: Vánoční hostina ve světě - vyznáte se v tradičních pokrmech?
Vánoce jsou svátky klidu, pohody a neodmyslitelně k oslavám patří i jídlo a štědrovečerní večeře. V každé zemi mají vlastní tradice a na vánoční tabuli se objevuje něco jiného. Zkuste si náš test a uhodněte podle tradičního menu zemi, ve které se podává.
Šest skvělých receptů na bramborový salát
Receptů na bramborový salát není nikdy dost, zvlášť v předvánočním čase. Možná dáváte přednost klasice, která nikdy nezklame, ale máme pro vás i recepty trochu netradiční, které mohou opravdu překvapit svou chutí. A pokud si hlídáte linii, nechybí ani dietnější verze salátu. Jednoduše - vybere si každý.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena