Jako každý region má i Valašsko své charakteristické speciality. Valašsko dalo světu obří koláče, které zaujmou svou podmanivě sladkou chutí.
Podobné koláče, co do chuti a kvality jako jsou valašské frgály, se na našem trhu nevyskytují. Valašský frgál je koláč, jehož výroba vychází z lidových tradic "valašského kraje".
Valašský frgál je tradiční pečivo jehož historie je stará více jak 200 let. V chalupách hospodyňky tyto koláče pekly hlavně na Vánoce, Velikonoce, hody, svatby, křtiny a velké rodinné oslavy. V bohatších chalupách se frgály pekly i v neděli. Na těsto se používala směs pšeničné i žitné mouky, která se zamísila mlékem nebo vodou. Vykynuté těsto hospodyňky rozválely ručním válem do tenké placky. Placka musela být uprostřed tenká, okraje vyšší, ale po obvodu tenké asi 1 cm. Za časů našich babiček se koláče do pece podsypávaly hrubou šrotovanou moukou nebo jen otrubami či plevami. Pec se před každým pečením vymetala smrkovým chvojím. Příprava náplní na koláče se zpravidla lišila vesnice od vesnice. Hospodyňky ochucovaly náplně někdy šafránem, někdy badyánem, skořicí nebo dokonce pepřem a majoránkou. Náplně posypávaly bohatě máslovou posypkou a rozdrobeným perníkem. Po upečení okraje koláčů potřely máslem a máslem pokapaly i střed již vychladlého koláče. Traduje se, že frgály z hliněné pece bývaly nejchutnější.
Pod tímto názvem se skrývá velký koláč výborné chuti a kvality, který se v různých částech našeho kraje také nazývá pecák, lopaťák, nebo i vdolek. Frgál býval v hluboké historii v řeči hospodyněk nepodařený koláč. Ale postupem času se tento výraz používá pro koláč, který má tradičně průměr 30 cm, váží 600 g a je naplněný vždy jednodruhovou náplní, bohatě sypaný drobenkou. Nejtradičnější náplní jsou povidla ze sušených hrušek. Jejich výroba je poměrně náročná, neboť vyžaduje kvalitní celé sušené hrušky a hodně času než se hrušky namočí, uvaří, umelou, dochutí a připraví k použití. Ostatní tradiční náplně jsou tvarohová, maková a povidlová. Náplně byly postupem času doplněny o náplně ovocné, jako borůvkovou s kusovým ovocem, meruňkovou s kusovým ovocem nebo jablečnou či ořechovou. V minulosti se však na frgály používaly také náplně z čerstvého nebo kysaného zelí, z mrkve nebo z cukrové řepy. Tyto náplně se ale v dnešní době už používají pouze pro různé folklórní akce nebo na přání zákazníka.
Těsto: 500g hladká mouka, 500g polohrubá mouka, 170g cukr krupice, 4ks žloutek, 250g máslo, 1 lžička sůl, 500ml mléko, 70g droždí.
Drobenka: 200g máslo, 200g hladká mouka, 150g cukr moučka. Na potření okrajů po upečení - máslo, rum a smetana ke šlehání.
Těsto: 900g polohrubá mouka, 150g tuk, 110g cukr krupice, 60g droždí, 350g mléko, 2ks vejce, 10g sůl.
Drobenka: 75g cukr moučka, 300g hladká mouka, 150g máslo
Těsto: 500g polohrubá mouka, 2ks žloutek, 125g máslo, 75g cukr moučka, 1/4l teplé mléko, 35g droždí, 1 špetka sůl, 1 lžička citronová kůra.
K přípravě frgálů se vždy používá máslo, ne náhražky nebo jiné tuky!
200 g sušených hrušek uvaříme, umeleme, smícháme s cukrem, mletým badyánem, vanilkovým cukrem, citronem a na zahuštění můžeme přidat sušené mléko.
Jemně umletý mák spaříme mlékem, zahustíme bešamelem a ochutíme mletou skořicí, cukrem a rozinkami.
Lžíci cukru smícháme s vanilkovým cukrem, tvarohem, žloutkem, lžící tuku a rozinkami. Přidáme muškátový květ, špetku mletého nového koření, špetku tlučeného hřebíčku a strouhanou citronovou kůru. Podle potřeby můžeme zahustit lžící vanilkového pudinku nebo rozředit mlékem. Rozmíchaný tvaroh s cukrem, žloutky, rozinkami a sněhem z vaječných bílků. Natřený koláč se sype posypkou a strouhaným sýrem.
Kysané zelí opereme, nakrájíme nadrobno a podusíme na špeku a cibuli, spolu se solí a cukrem.
Na závěr vás musím informovat, že každá rodina na Valašsku má svůj vlastní a nejlepší recept na frgál.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena