Každý den stojíme před otázkou: Co jíst a co pít? Někteří se navíc ještě ptáme: Kolik?
Známe ale základní míry a váhy? Nejsou důležité pouze pro to, abychom věděli, kolik čeho uvaříme, sníme či vypijeme. Míry a váhy jsou důležité především v počátcích našeho samotného vaření a pečení - pro správné odměřování surovin, ale i pro správnou kontrolu teplot. Využíváme k tomu různé pomůcky - odměrky se stupnicí, váhy v různých provedeních, teploměry či termostaty. Mnozí z nás však využívají i další možné způsoby odměřování, a to nejčastěji podle rad našich babiček. Přesto však nesmíme zapomínat na to, že zvlášť u pečení je důležité, aby množství surovin a nastavení teploty trouby přesně odpovídalo.
Vysvětleme si však nejprve několik zásadních pojmů:
Každý váhu známe a doma mají mnozí z nás ještě i dnes váhu mechanickou. Její ukazatel je opravdu jen přibližný, ale kdo má za sebou počátky v kuchyni a netrápí se žádnou dietou, vystačí si s ní a nedá na ni dopustit. Kdo má zkušeností ještě málo nebo je nucen ze zdravotních důvodů potraviny každodenně odměřovat, měl by si pořídit váhu digitální. Na našem trhu jich je velký dostatek i výběr, stačí jen uspokojit svou touhu po vaření. Kromě váhy doporučuji pořídit si do své kuchyně i odměrku. Ta je totiž nepostradatelnou pomůckou při rychlém, přesto však správném odměřování surovin, ať už sypkých či tekutých.
Ani pro pevná či tekutá množství není závazná výhradně jedna měrná jednotka. Při přepočtu nám pomáhají tabulky.
Údaje jsou pouze orientační, jsou totiž různě velké lžíce.
Přísada - 1 rovná lžička / 1 rovná lžíce / 1 plná lžíce
voda - 5 / 10 / -
mléko - 4 / 9 / -
olej - 4 / 8 / -
med - 4 / 12 / -
máslo - 4 / 12 / 25
cukr - 5 / 15 / 20
mouka - 3 / 10 / 15
sůl - 5 / 15 / 20
kakao - 3 / 5 / 8
prášek do pečiva - 3 / 5 / 8
Správná teplota trouby je při pečení velmi důležitá. I přesto, že máme troubu vybavenou termostatem, není tím správná zaručena teplota (během pečení nahlížíme do trouby, dochází k úniku tepla a tím se zpozdí i výsledek našeho snažení). Také podle typu trouby dochází k odchylkám teplot pro daný produkt (jiné zkušenosti mám s troubou plynovou, klasickou elektrickou či modernější horkovzdušnou!). Proto považujme doporučené teploty pečení pouze jako informativní, při prvním pečení si dělejme poznámky přímo k receptu, týkající se právě teplot; docílíme tím jistě brzy správného a očekávaného výsledku bez smutného překvapení a bez poznámkových papírků.
Recepty uvádějí teplotu pečení obvykle pro elektrické sporáky. Máme-li horkovzdušnou troubu, můžeme teplotu snížit asi o 20%, dobu pečení naopak o něco zvýšit.
Chceme-li se věnovat správné přípravě pokrmů a jestliže se chceme zajímat o své zdraví, musíme respektovat a dodržovat pokyny, které nám přináší všechny recepty v našich domácích kuchařkách. Chyby, kterých se dopouštíme při dávkování surovin (větší množství tuků, cukrů) nebo při nesprávně dodržované teplotě přípravy pokrmů (přepalování tuků), totiž vedou k nesprávným stravovacím návykům a projeví se bohužel mnohdy pozdě - v podobě různých onemocnění či nadváhou. Proto při denní otázce: Co jíst, co pít? - nikdy nezapomínejme na otázku: Kolik?
Foto: Profimedia.cz
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena