11. listopadu by měl přijet svatý Martin na bílém koni. S ním jsou spojeny především svatomartinské slavnosti, které znamenají spoustu dobrot na váš stůl.
Tradice svatomartinských slavností pochází ze dvora Josefa II., kde se vždy touto dobou začínala ochutnávat nová úroda. Vinařům končívala služba, všechny hrozny už byly zpracované a vína odpočívala ve sklípcích. Svatomartinská vína jsou tedy ta, která zrála jen několik týdnů, jsou svěží a ovocitá. K jejich ochutnávání samozřejmě neodmyslitelně patří i hodování. Odtud tedy pochází svatomartinská husa nebo koláče.
Na svatomartinskou tabuli rozhodně patří pečená husa nebo kachna, knedlík, zelí a pro mlsné jedlíky samozřejmě koláče. Dobré recepty na tyto tradiční jídla samozřejmě naleznete i na Vaření.cz.
Svatomartinská vína můžeme považovat za tuzemskou obdobu slavnějšího francouzského svátku beaujolais. Podle odborníků se tato mladá vína nehodí k archivaci a jsou určena k rychlé spotřebě nejpozději do Velikonoc. Mladá podzimní Svatomartinská vína jsou lehká a jiskrná. Vyznačují se jemnou ovocnou chutí, voní třeba jako jsou broskve, pomeranče, hrušky, švestky nebo višně.
Pod značkou Svatomartinské se mohou prodávat pouze bílá vína odrůd Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané a klarety, růžová a červená vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Jednotlivá vína se můžou vyrobit z každé jednotlivé odrůdy či z libovolné směsi (cuvée) uvedených dvou odrůd.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena