Je čas pampelišek, je čas pampeliškového medu. Vyzkoušejte klasický recept, na který je třeba jen cukr, citron, voda a pampeliškové květy.
Poté stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Pampeliškový vývar necháme 12 - 24 hodin odležet.
Oslazený pampeliškový vývar dáme na plotnu a vaříme za častého míchání asi 1,5 hodiny, dokud se nezačne táhnout jako med.
Během vaření pampeliškového medu sesbíráváme (podle potřeby) pěnu.
Dnes jsme si připravili základní recept na med z pampelišek. Voňavější bude po přidání pomerančových plátků, lístků meduňky či kopřivy. Další možností je přidat koření - hřebíček, badyán, lusk vanilky apod. Zdravější bude při použití třtinového cukru či fruktózy, někdo přidává lžičku kyseliny citronové.
Pampelišky nás nic nestojí, jen trochu času na sbírání květů. Za citrony si započítáme 20 Kč, krupicový cukr přijde zhruba na 36 Kč. Pampeliškový med (3 velké sklenice) nás tak vyjde zhruba na 55 - 60 Kč.
Kopřivový sirup
(doba přípravy 1 hod )
Malinový sirup
(doba přípravy 45 min )
Sedmikráskový sirup s citronem
(doba přípravy 30 min )
Rýmovníkový sirup
(doba přípravy )
Domácí meduňkový sirup
(doba přípravy )
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena