Maso není jen surovina – je to základní kámen mnoha skvělých pokrmů. Když s ním zacházíme správně, odvděčí se nám šťavnatostí, křehkostí a dokonalou chutí. Jak ho skladovat, krájet a připravovat, aby křehké, chutné a bezpečné? Pojďme si to rozebrat od prvního řezu až po poslední sousto!
Správné zpracování syrového masa ovlivňuje nejen chuť, ale i bezpečnost jídla. Při manipulaci s ním dbáme na hygienu – vždy používáme čisté prkénko a nůž určený pouze pro maso.
Maso skladujeme v chladničce při teplotě do 4 °C a pokud ho neplánujeme použít do dvou dnů, raději ho zamrazíme.
Při rozmrazování je ideální nechat maso pomalu rozmrznout v lednici nebo použít studenou vodní lázeň. Při výběru masa k vaření sledujeme barvu, vůni a strukturu masa a vždy dáváme přednost masu, které voní.
-> Grilujeme maso: Hovězí, vepřové i drůbež potřebuje na grilu jinou péči
Před tepelnou úpravou maso vyndáváme z lednice alespoň 30 minut předem, aby se ohřálo na pokojovou teplotu a lépe se propeklo. Pokud chceme dosáhnout křupavé opečenost při smažení nebo grilování, nejdřív maso osušíme papírovou utěrkou. A co dál?
Pokud chceme, aby maso bylo šťavnaté, vkládáme jej do vařící osolené vody. Pěna, která se vytvoří, obsahuje obsahuje bílkoviny, delším varem klesne ke dnu. Maso vaříme bez zeleniny.
Maso po naklepání osolíme, případně okořeníme a nejprve prudce opečeme na tuku. Pak maso dusíme na cibuli nebo zelenině v uzavřené nádobě s dobře přiléhající poklicí. Zelenina a cibule dodá masu chuť a vůni.
Dusit můžeme tak, aby byla omáčka tmavá - hnědá, maso šťavnaté. Ponecháme maso na mírném ohni jen na tuku, občas podlijeme trochou vody nebo polévky. Maso se tak dusí ve více ve vlastní šťávě až do chvíle, kdy se tekutina vydusí. Občas maso obracíme, aby neokoralo a nepřipálilo se.
Pečení patří zřejmě k nejoblíbenějším způsobům přípravy masa. Maso osolíme a okořeníme. Před pečením maso nejprve rychle orestujeme ze všech stran na tuku, aby se zatáhlo. Pak trochu podlijeme a vložíme do vyhřáté trouby.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Dušená roštěná s okurkou a hráškem
(doba přípravy 45 min)
Vařené hovězí na způsob Tafelspitz
(doba přípravy 150 min)
Zapečené vepřové plátky se sýrovou směsí
(doba přípravy 45 min)
Vepřová kotleta dušená na houbách
(doba přípravy 60 min)
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena