Mnozí z nás se jistě několikrát zamysleli nad tím, zda v chladničkách je všechno tak, jak má opravdu být. Ono totiž ukládání věcí do chladniček má svá pravidla.
Stejně jako platí jistá pravidla v našich životech, v přírodě, v českém jazyce nebo v matematice, měli bychom dodržovat i jistá pravidla a zásady při ukládání věcí do chladniček. Často je nedodržujeme, protože je prostě neznáme.
Je důležité si uvědomit, zda se jedná o chladničku sloužící společnému zařízení (škola, restaurace) nebo jedné domácnosti. V prvním případě je nutné dodržovat zásadu, že nic, co není určené ke konzumaci, do lednice nesmíme dát. Ve druhém případě můžeme být poněkud tolerantnější, ale výjimku můžeme povolit pouze pro věci nekontaminované, zdraví neohrožující a nezávadné (například léky, kosmetiku). Musíme je však dokonale uzavřít do obalů, které nedovolí navlhnout, absorbovat nebo naopak propouštět pachy. V instrukčním materiálu, dodávaném výrobcem k chladničce, je uvedeno, jak přístroj chladí. Podle toho se budeme řídit a jednotlivé druhy potravin tak ukládat.
Pokud se zmrazené produkty oteplí do - 9°C, je nutno je ihned zkonzumovat a znovu nezmrazovat. Jestliže si přineseme zboží z chladicích pultů v obchodech, musíme si uvědomit, že bylo v teplotě + 2°C a do stejné je uložíme i doma.
Do chladničky ukládáme potraviny v obalech. Když jsou v obalech průmyslových, původních, pak je nemusíme přebalovat. Lze dále používat nádobky s víčky, určené k ukládání potravin do ledničky, dobře vymyté nádobky od tuků, od zmrzlin. Na krátkodobé uložení můžeme použít i kastroly s dobře těsnící poklicí, ale nesmíme zapomenout, že při delším uskladnění jejich obsah vysychá. Výborné jsou k uskladňování potravin mikrotenové sáčky. Bez obalu můžeme uskladňovat kusové ovoce, které však nemá mnoho aroma, aby nenavonělo obsah naší lednice. Neměli bychom také zapomenout na zásadu, která varuje před ukládáním vedle sebe nesourodých potravin, tedy například slanečků vedle zákusků, apod.
Do ledničky bychom měli ukládat potraviny čistě umyté, týká se to i zeleniny. Samozřejmě čistota se týká i samotné ledničky - tu je nutné pravidelně odmrazovat a čistit. Termíny přesně určit nelze, čistíme ji proto podle potřeby (šetříme tak i peníze za energii). V případě, že se nám cokoliv vylije, ihned prostor ledničky vymyjeme a dobře vysušíme. Lednička by neměla nikdy páchnout, proto můžeme použít i dezinfekční prostředky určené pro účely v potravinářství.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena