Mléčné výrobky mají vysokou výživnou hodnotu. Obsahují často mnoho tuku, a proto by se měly konzumovat v rozumném množství. Skladujeme je v chladu.
Jsou důležitým zdrojem bílkovin a vitamínů, mají všestranné využití, lze je konzumovat vařené, smažené, používají se do těst, moučníků, na zahušťování polévek, obalování či jako pojidlo (například do bramboráků). Jsou velice citlivá na teplotní změny, a proto by se před použitím měla zahřát na pokojovou teplotu, zejména chceme-li je použít do těst. Chceme-li si ověřit, zda jsou vejce čerstvá, vezmeme misku, do které nalijeme 600 ml vody a rozpustíme v ní 2 lžíce soli, poté do ní vložíme vejce. Klesne-li na dno, je čerstvé, pokud plave, je staré.
Dříve než vejce v obchodě vložíme do nákupního košíku, zkontrolujeme, zda některé není prasklé. Jakmile je přineseme domů, uložíme je v kartonu do chladničky, pokud je z kartonu vyjmeme a uložíme do přihrádky na vejce, ztratí vlhkost a přes skořápku mohou absorbovat pachy z jídel uložených poblíž. Vejce vždy necháme uložené špičatým koncem dolů, žloutek tak zůstane uprostřed a vejce zůstanou déle čerstvá. Pokud se nám občas podaří skladovat čerstvá vejce s vařenými a chceme- li zabránit pomíchání, uděláme si na skořápkách vařených vajec značku. Pak je můžeme ukládat na jednom místě a při vaření se už nespleteme.
Vyrábí se několik druhů a každá z nich má jiné vlastnosti dané svým obsahem mléčného tuku. Chceme-li udělat šlehačku, koupíme si plnotučnou smetanu ke šlehání, pokud však chystáme k večeři těstoviny a sýrovou omáčku, použijeme jemnou a lehkou smetanu s obsahem tuku 12%. Smetanu lze také zamrazit. Nalijeme jí do tvořítek na led a podle potřeby ji pak rozmrazujeme po kostkách.
Sýr je potravina s vysokým obsahem bílkovin a má všestranné využití, tvoří základ některých dezertů, přidává se do salátů, pomazánek, omáček či polévek.
Zmrazujeme pouze sýry, které mají více než 45% tuku. Sýry s nižším obsahem tuku se rozpadají. Chceme-li tvrdý sýr jako čedar či parmezán udržet vlhký, aby nevyschl, zabalíme jej do čistého kousku mušelínu nebo jiné bavlněné látky, kterou navlhčíme pivem. Vložíme do vzduchotěsné nádoby a skladujeme 1 - 2 týdny v lednici.
Tento přírodní produkt vyráběný ze smetany může být solený či nesolený. Máslo je nepostradatelné při pečení, smažení, k pečivu či s bylinkami jako dochucovadlo. Máslo skladujeme v chladu v uzavřené nádobě či dobře zabalené, aby nenasálo pachy. Nesolené máslo můžeme skladovat v mrazáku až šest měsíců, solené pouze tři měsíce.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena