Současná situace, která nastala v důsledku probíhající pandemie koronaviru nás zastihla značně nepřipravené. Lidé, kteří se rozhodli neponechat nic náhodě a nakoupili velké zásoby, teď možná mají obavy, jak je uchovat co nejdéle, aby vše neskončilo hromadným vyhazováním potravin do popelnic. Jak tomu tedy předejít?
Jak a co nakupovat pro dlouhodobější skladování?
Většina z nás má ve spíži řadu zavařenin, konzervy či jiné trvanlivé potraviny. Tato zásoba jídla slouží pro chvíle, kdy se nám prostě jen nechce každou chvíli na nákup, ale i ve stavu nouze, který právě nyní sužuje naši zemi a omezuje každého z nás. Co však mít na paměti, když si chceme udělat dlouhodobější zásoby?
Nejprve je třeba zvážit, jestli máme na uložení potravin a tekutin dost místa. Pak si vybrat potraviny a tekutiny, které nemusíme skladovat v chladu a které mají dlouhou trvanlivost. Samozřejmě pak také občas zkontrolovat datum spotřeby, potraviny před skončením minimální trvanlivosti včas spotřebovat a nakoupit čerstvější, opět s co nejdelší trvanlivostí.
Nemáte doma spíž? Vsaďte na stohovatelné boxy a dózy!
Nakoupili jste zásoby trvanlivých potravin, ale nevíte, kam s nimi, aby vydržely? Nemáte spíž ani komoru, kde by mohly být bezpečně uskladněny?
Elegantním řešením mohou být skleněné nebo plastové stohovatelné dózy a boxy na potraviny. Hodí se skvěle ke skladování takových potravin, jako jsou těstoviny, luštěniny, mouka nebo strouhanka. Jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadného tvrzeného plastu, případně ze speciálního a silného skla se zvýšenou odolností proti mechanickému poškození. Kvalita některých typů se vyznačuje i vysokým leskem a snadnou údržbou, stejně jako pestrou škálou barev a provedení, aby do vaší kuchyně přinesly nejen úsporu místa, ale i styl.
Jak skladovat luštěniny, obiloviny, cereálie či rýži?
Cereálie, luštěniny, rýže nebo obiloviny - to všechno jsou potraviny, s jejichž skladováním si příliš těžkou hlavu neděláme. Jsou to tzv. suché potraviny, které zůstávají v našich kuchyňských zásobách i celé měsíce. Ani tyto potraviny však nevydrží věčně. Správným skladováním přitom můžeme jednoduše a efektivně prodloužit jejich trvanlivost i kvalitu.
Po nákupu je ihned přesypeme do skleněných, plechových nebo porcelánových dóz s neprodyšným uzávěrem, tak zamezíme pronikání nečistot a škůdců. Podobně můžeme postupovat při skladování mouky a cukru.
Skladování mouky, soli a cukru
Mouku a moučkový cukr je dobré prosít, abychom se zbavili případných zárodků moučných červů a jiných škůdců. Dózy s těmito potravinami skladujeme na suchém a dobře větraném místě se stabilní teplotou a vlhkostí, mimo přímé sluneční světlo. Vhodná je i suchá tmavá spíž, komora či kuchyňská skříňka.
Mouku se nevyplatí kupovat do zásoby, protože už po měsíci skladování může zatuchnout. Při přípravě těsta je vždy lepší ji prosít, abychom ji provzdušnili. Mnohé potraviny, které vydrží dlouhou dobu, mají vysoký obsah cukru a soli, která je konzervuje. Cukr a sůl samy o sobě vydrží tak dlouho, jak potřebujete, pokud jsou ve vzduchotěsných obalech a nedostane se k nim vlhkost, která je znehodnotí.
Jak skladovat kávu, čaje, zavařeniny a med
Kávová zrna jsou známá schopností absorbovat vlhkost a pachy, ty se však následně projeví na chuti a vlhkost může způsobit plíseň. Kávu proto skladujte v originálním obale vloženém do vzduchotěsné nádoby na temném, chladném a suchém místě. Čajům hrozí při častém otvírání ztráta chuti a vůně, uchovávejte je proto v neprůhledných dózách a pro každodenní použití si odsypte jen určité množství. Džemy, marmelády a zavařeniny bychom měli skladovat v chladu, suchu a temnu. Med je nutné skladovat v těsném uzavření, neměl by být na přímém světle a v obalu z materiálu, který by ve styku s medem mohl nežádoucně reagovat.
Vyzkoušejte snadné a rychlé recepty z těstovin a rýže
Rychlé boloňské špagety
(doba přípravy 45 min )
Šťavnaté rizoto
(doba přípravy 25 min )
Penne se slaninou, rajčaty a bylinkami
(doba přípravy 35 min )
Sladko-kyselé kuře s rýží
(doba přípravy 35 min )
Zdroj: Surpanblog.cz, Eta.cz, Prozeny.cz
Úvodní foto: Pixabay.com