"Jó, třešně zrály, sladký třešně zrály…" Když tuhle písničku od Waldemara Matušky slyším, vybavím si krásný, košatý, obsypaný strom malými, červenými kuličkami, kvůli kterým se spousta dětí (nejen těch) nebojí riskovat malér. Potají se vkrádají na větve a trhají je po hrstech do vytahaných triček.
Třešně. Kulaté peckové ovoce pocházející z Malé Asie, odkud jí římský vojevůdce Lukkulus přivezl do Evropy, kde se rychle uchytily na stolech labužníků a toto ovoce rychle zdomácnělo. Lukkulus přivezl do Evropy pouze velmi sladkou odrůdu Asijských třešní. Dnes již ale známe více než tisíc druhů třešní, višní a sladkovišní.
Příroda nabízí od žlutých přes růžové, tmavočervené až po černočervené druhy třešní. Dále si můžeme vybírat mezi odrůdami s měkkou, velmi šťavnatou dužinou, lidově řečené srdcovky nebo odrůdy s pevnou dužinou, neboli chrupky. Višně jsou zase pevné a kyselé. Výraznou chuť mají plody morelky stinné, které obsahují silně barvící šťávu, jejíž kyselé aroma se rozleží, až po náležitém uležení. Ještě nesmíme zapomenout na tzv. Sladkovišně. To jsou kříženci mezi třešněmi a višněmi. Rozdělujeme je na tmavé a skleňovky s pestře zbarvenými plody a bezbarvou šťávou. V Dalmácii mají původ malé červenočerné plody s hořkou příchutí - maraše. Vyrábí se z nich proslulé maraskino.
Třešně obsahují velké množství jódu, jsou proto vhodné pro nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře. Dále mají 80% vody, vitamin C, E a B, karoten, železo, draslík, hořčík, fosfor, zinek a třísloviny. Višně jsou spíše zdrojem minerálních látek a mají vliv na snižování horečky, posilování kapilár, jsou dobré proti zánětům. Třešně a višně mají mnoho vápníku pro kosti a zuby a pro správnou funkci nervů, železa pro krvetvorbu a dýchání buněk a draslíku, který podporuje vylučování vody z těla.
Třešně jsou ideálním ovocem proti zánětům, parodontóze a artritidě. Umí na sebe vázat škodliviny, které se pak mohou snadněji vyloučit. Pomáhají snižovat nadváhu. Napomáhají hubnutí tím, že neutralizují tukové substance, které se pak nedostanou do sliznice krve. Podporují zdravý vývoj pokožky a pomáhají proti zácpě. Také snižují hladinu kyseliny močové a působí preventivně proti dně. Ale pozor na vodu! Jako všechny peckovité ovoce rychle kvasí a hrozí nepříjemné zažívací problémy. To platí zvláště u dětí.
Nejen plody, ale i pecky mohou pomoci, neboť jsou ideálním zásobníkem tepla. Usušte si hrst třešňových pecek a zašijte do plátěného pytlíku. Ten pak funguje jako přírodní termopoduška. Jakmile dáme sáček s třešňovými peckami krátce do mikrovlnky, získáme jemný zdroj tepla. Položíme-li si ho pak na břicho, bolest pomalu mizí. V chladném období roku teplá poduška skvěle zahřeje prochladlé ruce.
Třešně jsou také využívány i v kosmetice. Dehydrují buňky, čistí krev a napínají vaziva. Účinné složky obsažené v ovoci zničí škodlivé enzymy, které přispívají ke stárnutí pokožky.
Třešně jsou nejchutnější čerstvé, neměli bychom jich však sníst mnoho. Hodí se na přípravu moštů, džemů, kompotů a na likéry i destiláty. Pečeme s nimi bublaniny, ovocné dorty, připravujeme šťávy a sirupy. Velmi oblíbené je rovněž domácí višňové víno. Plody bez stopky mají poloviční trvanlivost. Po přebrání ovoce rychle zpracujeme nebo sníme, jelikož skladovatelnost je velmi omezená. V chladničce je neuchováváme blízko aromatických potravin, protože přebírají cizí pachy.
Foto: Profimedia.cz
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena