Vinobraní, to jsou tradiční podzimní slavnosti vína. Zážitky si z těchto oslav odnášejí děti i dospělí. Dětská zábava v podobě různých atrakcí a stánků se sladkostmi, pro dospělé je lákadlem dobré víno a burčák.
Česká republika patří mezi jednu ze zemí s největší produkcí dobrého vína na celém světě. Zejména moravské vinné sklepy a vinařské oblasti jsou známé po celém světě. Vinobraní je podzimní slavnost vína, kde najdeme mnoho oblíbených či méně známých druhů a chutí tohoto moku, který se vyrábí z plodů vinné révy a jeho tradice sahá do hluboké historie nejen u nás.
Oslavy vína se rozšířily v Čechách a na Moravě až v poválečném období, do té doby to byly pouze slavnosti pro majetné a vyšší vrstvy obyvatelstva. V současnosti se slaví ve všech větších a významnějších městech, které svými vinařskými zkušenostmi sahají do daleké historie. Známé vinařské slavnosti dnes najdeme zejména ve Znojmě, Praze a Mělníku. Největší podobu tradičního vinobraní si zachovává stále Morava, která je dodržováním tradic vyhlášená. V Čechách se z tradiční podoby mnoho neuchovalo, ovšem princip a důvod oslav zůstal stále stejný. Na vinobraní půjde vždy nejdříve o víno, pak až o vše ostatní.
Ten název všichni jistě známe, ale víme opravdu, co to vlastně burčák je a jak se vyrábí? Je to alkoholický nápoj získávaný částečným zkvašením bílých hroznů. Vzniká jako meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici jen po několik málo dnů po začátku kvašení. Kvalitní burčák by měl mít žlutou barvu, měl by být mírně kalný. Existuje také burčák vyráběný z červených hroznů, ovšem na trhu je těžko k sehnání, téměř se v prodeji nevyskytuje. Zákon o Evropské unii určil burčáku přísná pravidla, a proto se smí vyrábět pouze z letošních a českých hroznů, prodávat se může pouze od počátku srpna do konce listopadu. Je to jeden z mála produktů, které nejsou ve světě příliš známé. Na burčáku si pochutnáme u nás v Čechách, na Moravě a v Rakousku.
Abychom se nezaměřili jen na pochutiny pro dospělé, podíváme se, co na vinobraní obdivují zejména děti, pomineme-li všechny možné atrakce. Zaměříme se pouze na ukojení dětských chutí, rozhodně se budeme muset na vinobraní zastavit, a věřte, že nejen u jednoho stánku s želatinovými pochoutkami, cukrovou vatou, tureckým medem a zejména pardubickými perníčky. Ty děti lákají svým krásným zdobením, na kterých si perníkářky dávají velmi záležet, a tak většina dětí ráda přiveze domů perníkové srdce s nápisem "pro maminku", "pro tatínka", apod. Když pomineme nehorázné sumy, které stánkaři požadují, není nic hezčího - vždyť toto darované srdce společně s rozzářenými kukadly našich dětí opravdu zahřeje u srdce.
A na závěr pár informací. Pardubický perník je pekařský výrobek z pšeničné mouky, sladkého včelího medu, tuku, voňavého koření a kakaa. Pardubický perník má certifikát Evropské unie se značkou vlastnictví města Pardubice.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena