Piškotový beránek, jidáše, mazanec, vajíčková pomazánka nebo salát, velikonoční nádivka - to všechno jsou tradiční velikonoční pochoutky, které si určitě neodepřeme ani o letošních svátcích jara. Na konci článku najdete kvíz, ve kterém můžete prověřit své kulinářské velikonoční znalosti.
Víte však, odkud které jídlo pochází, nebo co vlastně symbolizuje? Poučte se ze zajímavostí o jednotlivých velikonočních pokrmech a nechte se inspirovat.
Vejce má představovat nový život, v některých kulturách je také symbolem plodnosti a vzkříšení. Významů velikonočních vajec je celá řada, v závislosti na kultuře daného národa či náboženství.
-> Přírodní barvení velikonočních vajíček: Jak na to, aby se výsledek podařil na výbornou?
Velikonoční beránek je ozdobou stolu v každé velikonočně vyzdobené domácnosti.
Existuje bezpočet variant, jak jej připravit: například klasický piškotový beránek, citronový beránek, makový beránek či beránek jako biskupský chlebíček. Očka mívá velikonoční beránek z rozinek nebo mandlí, někdy je jen pocukrovaný, jindy s polevou.
Velikonoční nádivku můžeme znát i pod jinými názvy, např. hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina a snítek. Na velikonočním stole má své místo na Bílou sobotu, stejně jako kynutý mazanec.
Tradiční velikonoční nádivka má být krásně barevná, žlutá od vajec a voňavá po uzeném mase. Můžete se setkat i s jejími obměnami, jako je například nádivka se šunkou a žampiony, nádivka se slaninou, bezlepková velikonoční nádivka apod.
-> Jak připravit klasickou velikonoční nádivku, aby byla šťavnatá a plná chuti?
Tradiční máslový mazanec našich babiček je oblíbená velikonoční pochoutka, která obvykle zdobí stůl o Bílé sobotě ve velké ošatce. Velikonoční mazance se zpravidla snídají a mažou džemem, nebo ulupují jen tak ke kávě či čaji.
Trhance pochází od Škaredé středy, kdy bylo podle tradice třeba podávat pokrm chutný, ale přitom vzhledově nepříliš lákavý.
Bramboráky, bramborové placky na slano i na sladko, palačinky, lívance a různé omelety se tak schválně při pečení potrhaly.
-> KVÍZ: Znáte chutě Velikonoc? Otestujte si své znalosti!
Recepty na velikonořního beránka, které by vás neměly minout:
Poctivý velikonoční mazanec s rozinkami a mandlemi
Tvarohový beránek s čokoládovou polevou
Velikonoční nádivka s masem a špenátem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena