Kdo by se už několik týdnů před Vánoci netěšil na cukroví, zejména na tradiční vanilkové rohlíčky? Nic se ale nevyrovná tomu, když si vanilkové rohlíčky připravíte doma. Máme pro vás recept na klasické rohlíčky z lískových oříšků. S těmi bude vánoční atmosféra dokonalá!
Neexperimentujte, vsaďte na klasiku
Na internetu najdete spoustu receptů, ve kterých autorky a autoři receptů zkouší nejrůznější inovace. Vyzkouší trochu jiné ingredience, malinko změní postup, případně upraví množství určitých surovin. Většinou se ale shodnou na tom, že klasický recept, přesně takový jako od maminky či od babičky, je prostě nejlepší.
Změnit nezkoušejte ani oříškovou složku. S vlašskými ořechy nebo mandlemi to prostě nebude ono. Do vanilkových rohlíčků patří jedině lískové oříšky. V ideálním případě si kupte oříšky celé a doma rozemelte. Pokud tuto možnost nemáte, sáhněte po hotové mouce z lískových oříšků, i ta je v obchodech dostupná.
Suroviny na vanilkové rohlíčky
· 250 gramů hladké mouky
· 100 gramů mletých lískových oříšků
· 200 gramů másla
· 60 gramů moučkového cukru
· 2 žloutky
· citronová kůra (z bio citronu)
· špetka soli
· 2 sáčky kvalitního vanilkového cukru
· moučkový cukr na obalení dle potřeby
Nezapomeňte na tajnou ingredienci
Z hlediska přípravy jsou vanilkové rohlíčky poměrně jednoduchým receptem. Trik spočívá zejména v kvalitních surovinách a jejich správném poměru. Zapomenout ale nesmíte ještě na jednu důležitou ingredienci, kterou jsme zatím nezmínili – lásku. Právě tu dávají do přípravy rohlíčků naše maminky a babičky, díky tomu nám pak tolik chutnají. Rohlíčky tedy připravujte s radostí a myslete na to, aby ostatním co nejvíce chutnaly – připravujete je totiž kromě sebe především pro ně.
Postup přípravy vanilkových rohlíčků
Nejprve si nechte na kuchyňské lince povolit máslo. Vyndat jej můžete už několik desítek minut předem. Bude se vám s ním lépe pracovat.
Následně si rozemelte lískové oříšky, pokud máte koupené oříšky celé.
V misce nejprve důkladně promíchejte sypké suroviny (mouku, semleté oříšky, moučkový cukr, vanilkový cukr, kůru, sůl). Není to sice nutné, ale bez „mokré“ složky tyto suroviny promícháte rychleji a důkladněji.
Následně přidejte žloutky a máslo a vypracujte hladké těsto, ze kterého následně vytvořte úhledný váleček, který zabalíte do fólie a uložíte do lednice. Buď na pár desítek minut, nebo nejlépe do druhého dne, aby se krásně uleželo.
Když těsto vyndáte z lednice, můžete jej nechat pár minut malinko povolit. Následně z něj budete „uždibovat“ a po částech tvarovat rohlíčky. Nejprve si zpracujte kuličku, následně malý váleček, který ohnete do tvaru podkovy.
Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Když je plech plný, dáme jej do trouby, která je v tuto chvíli již předehřátá na 180 stupňů Celsia.
Hotové rohlíčky necháme vychladnout a poté ještě trochu teplé buď pocukrujeme, nebo rovnou obalíme v misce s moučkovým cukrem.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena