Recept na vánoční klasiku - kapr v trojobalu krok za krokem.
Bude potřeba: Vykuchaný očištěný kapr, 1 hrnek hladké mouky, 2 hrnky strouhanky, 3 vejce, 1 citron, sůl, a olej na smažení.
Vykuchaného kapra si rozdělíme podél páteře na dvě poloviny (filety), bude se nám s ním tak lépe pracovat. Odstraníme šupiny, buď hranou nože v protisměru, případně speciální škrabkou určenou přímo na odstraňování šupin. Kůži ponecháme.
Polovinu kapra otočíme kůží dolů a ostrým nožem nakrájíme na pruhy, tedy jednotlivé porce. Je to mnohem lepší varianta než podkovy, můžeme tak i eliminovat počet kostí na minimum. Pokapeme citronovou šťávou a nejlépe necháme pod potravinovou folií či víkem přikrytém pekáči odležet v lednici (alespoň hodinu, nejlépe přes noc). Osolíme a máme připraveno k obalování.
Připravíme si tři talíře na přípravu trojobalu. Do jednoho nasypeme hladkou mouku, do druhého strouhanku a ve třetím vidličkou rozmícháme vejce.
Každou porci kapra položíme nejprve zlehka do mouky tak, aby byl pokryt celý povrch z obou stran, přebytečnou mouku oklepeme. Dalším krokem je rozšlehané vejce, zde taktéž každý kousek pečlivě vykoupeme. Nakonec přemístíme do talíře se strouhankou, pečlivě každé místo obtiskneme do strouhanky a přebytky lehce oklepeme. Odložíme na talíř a takto si připravíme všechny porce.
Jakmile máme obaleny všechny porce kapra, připravíme si pánev na smažení. Do velké pánve, nejlépe s vyšším okrajem, nalijeme olej do výšky cca 2 cm ode dna a dáme rozpálit na plotnu sporáku. Řádně rozpálený olej můžeme otestovat koncem vařečky či vhozením drobku strouhanky. Pokud kolem dostatečně olej bublá, máme připraveno.
Do rozpáleného oleje vložíme několik řízků tak, aby kolem sebe měly dostatek místa a snížíme teplotu téměř na polovinu. Řízky smažíme pozvolna a dozlatova z každé strany. Takto získáme rovnoměrně osmažené kapří řízky. Kdybychom smažili velmi zprudka, na povrchu by byly již zlatavé, ale uvnitř syrové. Po usmažení skládáme na talíř s papírovými ubrousky a přebytečný tuk odsajeme i seshora.
Smaženého kapra co nejdříve po usmažení servírujeme, nejlépe s bramborovým salátem či jinou oblíbenou přílohou. Doplníme měsíčkem citronu.
Kapr v hlavní roli: Tradiční i méně známé recepty
Kapra v trojobalu a dozlatova osmaženého zná každý. Ale možností, jak tuto rybu chutně připravit, je vícero. Využijte období, kdy je český kapr k mání a vyzkoušejte nějakou novou úpravu, stojí to za to!
Šest skvělých receptů na bramborový salát
Receptů na bramborový salát není nikdy dost, zvlášť v předvánočním čase. Možná dáváte přednost klasice, která nikdy nezklame, ale máme pro vás i recepty trochu netradiční, které mohou opravdu překvapit svou chutí. A pokud si hlídáte linii, nechybí ani dietnější verze salátu. Jednoduše - vybere si každý.
Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů
Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.
Vánoční videorecept: Medové kornoutky jako sladká tečka štědrovečerní večeře
I když dáváte přednost klasice, štědrovečerní menu nemusí končit bramborovým salátem a smaženým kaprem. Dopřejte si sváteční dezert v podobě medových kornoutků s vanilkovým pudinkem a čokoládovou polevou.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena