V našich článcích o tradičních českých receptech si připravíme velikonoční pokrm našich babiček - nádivku. Přidáme ještě recept na velikonoční tlačenku. Opět krok za krokem.
Velikonoční nádivka, která se podává na Bílou sobotu k večeři, se připravuje v každém kraji i regionu rozličně. Do nádivky se může použít maso vepřové, uzené, králičí i telecí, případně i játra. Nádivka vždy obsahuje spousty vajec, rozličné koření a hlavně bylinky. Do nádivky můžeme přidat libeček, petrželku nebo mladé kopřivy. Každý kraj také má pro svou nádivku jiné pojmenování. Já zvolila moravskou nádivku z trojího masa a dvou bylinek.
Před přípravou těchto tradičních velikonočních pochoutek musíme zkontrolovat, zda máme vše potřebné a chybějící ingredience zajdeme nakoupit. Na nádivku potřebujeme následující: 250g vepřové plece, 250g jater, 250g uzené krkovice, 6 vajec, 5 housek, 250ml mléka, 1 ks cibule, tuk, šalvěj, tymián, strouhanku, sůl, pepř, muškátový květ a čerstvé kopřivy a petrželku. Na tlačenku potřebujeme: 2 balíčky želatiny na přípravu tlačenky, 550 ml mléka, 180g mražené zelniny (směs), 100g uzené šunky vcelku, 200g lučiny, 4 natvrdo uvařená vejce, sůl, bílý pepř, ocet a bylinky.
Vepřové maso spolu se lžící šalvěje uvaříme doměkka. Uzenou krkovici povaříme se lžící tymiánu asi 20 minut. Játra (drůbeží, vepřová) a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, osmažíme na 2 lžících tuku a necháme vychladnout. Vychladlé uvařené vepřové maso i krkovici nakrájíme také na kostičky.
Housky nakrájíme na kostičky, nasypeme do mísy, zalijeme mlékem a přisypeme veškeré maso. Promícháme, přidáme 2 lžíce nasekané petrželky a tři lžíce nasekaných mladých kopřiv; bylinky před krájením opláchneme a necháme oschnout. Nádivku ochutíme solí, pepřem i špetkou muškátového květu a vmícháme žloutky a 2 lžíce strouhanky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do směsi.
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a naplníme nádivkou, kterou na povrchu uhladíme. Velikonoční nádivku vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut na 180 °C.
250ml studeného mléka nalijeme do většího hrnku, vsypeme želatinu a necháme ji 15 minut nabobtnat. V mírně osolené vodě povaříme 15 - 20 minut mraženou zeleninu, klidně můžeme použít i směs se žampiony, s kukuřicí, nebo asijskou směs. Po uvaření zeleninu scedíme, necháme okapat a vychladnout. Pokud je zelenina větší, nakrájíme ji na kostičky. Uzenou šunku (debrecínku, moravské uzené) nakrájíme také na kostičky. Do nabobtnalé želatiny přimícháme zbylé mléko a necháme ji ve vodní lázni rozpustit. Pozor, nevaříme! Rozpuštěnou želatinovou směs ochutíme solí, ½ lžičkou mletého bílého pepře a lžící octa. Lučinu (můžeme použít i bylinkovou) vyšleháme v misce zvlášť a poté ji všleháme do chladnoucí želatinové hmoty. Vmícháme vychladlou zeleninu a šunku. Uvařená vejce oloupeme.
Formu na biskupský chlebíček nebo jinou vhodnou nádobu vyložíme mikrotenovou fólií tak, aby z každé strany zbylo ještě kousek fólie na přikrytí. Formu do poloviny naplníme směsí, na kterou položíme vejce a zalijeme je zbylou směsí. Povrch uhladíme, zakryjeme fólií a uložíme do chladničky, nejlépe přes noc, ztuhnout.
Před podáváním tlačenku opatrně vyklopíme z formy, "stáhneme" fólii a každý plátek dozdobíme sekanými bylinkami (petrželka, kopřivy).
Máte doma své recepty na krajová velikonoční jídla? Podělte se o ně s námi, případně nám zašlete své připomínky a nápady na vaše velikonoční pohoštění.
Tradiční Velikonoce aneb jaké dobroty nesmí na vašem stole chybět
Piškotový beránek, jidáše, mazanec, vajíčková pomazánka nebo salát, velikonoční nádivka - to všechno jsou tradiční velikonoční pochoutky, které si určitě neodepřeme ani o letošních svátcích jara.
Za velikonoční pochoutky z vajec letos zaplatíme méně
5 nejlepších receptů na velikonoční nádivku: Kterou letos upečete?
Hledáte opravdu dobrý recept na velikonoční nádivku? Ať už je kopřivová, špenátová, s medvědím česnekem, s uzeninou či bez - tyhle recepty jsou podle našich čtenářů nejchutnější. A která vede? Samozřejmě ta od babičky.
Velikonoční beránek 6x jinak - recepty, které se zaručeně podaří
Hledáte recept na opravdu dobrého velikonočního beránka? Přinášíme vám 6 čtenářsky nejúspěšnějších receptů, u nichž nemusíte mít obavu z výsledku. Vybrat si můžete z klasického třeného těsta, s tvarohem, pudinkem a třeba i z těsta povidlového. A pokud vám doma chybí váha, bude pro vás jistotou hrníčkový recept.
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
Foto: Shutterstock.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena