Pomazánky jsou vděčné. Rychle je připravíme, báječně chutnají a hodí se jak k večeři, tak ke slavnostním příležitostem. Můžete s nimi oslavit, svátky, výročí, Vánoce i Silvestra. Vyzkoušejte naše recepty od klasické česnekové, přes vajíčkovou, rybí až po rajčatovou nebo z červené řepy.
Pomazánky jsou oblíbeným pokrmem v mnoha domácnostech díky jejich jednoduchosti, variabilitě a širokému využití. Jsou také skvělou příležitostí, jak využít zbytky a připravit chutné jídlo s minimem úsilí. Báječně se hodí k snídani, svačině, večeři i jako součást obložených talířů na oslavách.
Existuje nespočet druhů a typů pomazánek. Všechny spojuje skutečnost, že je můžeme mazat na pečivo, tvořit z nich chlebíčky i jednohubky. Vybírat můžeme jak z tradičních českých, přes exotické až po luxusní pomazánky.
Základ pomazánek obvykle připravujeme z roztíratelných surovin. Mezi takové patří:
Do základu pak přidáváme ochucující suroviny a jejich kombinace, jako jsou například:
Maso, ryby, vejce - šunka, tuňák, makrela, sardinky nebo kuřecí maso mají v pomazánkách a lahůdkových salátech své pevné místo. Použít můžete také uzené maso i klobásy nebo měkký salám. Rybičková pomazánka patří do repertoáru večeří nejedné domácnosti.
Zelenina - vařená (mrkev, celer, brambory, dýně) dodá pomazánce objem, syrová (cibule, šalotka, paprika, rajčata, ředkvičky) pak čerstvost a křupavost. V pomazánkách má své místo také sterilovaná zelenina, často v podobě nakládaných okurek.
-> Luxusní dýňová pomazánka krok za krokem
Pomazánky se dochucují čerstvými i sušenými bylinkami, pepřem, solí, citronovou šťávou nebo hořčicí či kečupem.
Extra chuť dodáme pomazánce ančovičkami, kapary nebo olivami. Nasládlé tóny získá pomazánka javorovým sirupem nebo troškou medu.
Recepty na pomazánky, které by vám neměly ujít:
Vajíčková pomazánka se sýrem a česnekem
(doba přípravy 35 min)
BLOG Češka z Česka: Škvarková pomazánka
(doba přípravy 15 min)
Sýrovo-salámová pomazánka s česnekem
(doba přípravy 25 min)
(doba přípravy 35 min)
Česneková pomazánka na jednohubky
(doba přípravy 10 min)
(doba přípravy 45 min)
Celerová pomazánka s pomazánkovým máslem
(doba přípravy 10 min)
Tvarohová pomazánka s rajčaty a balkánským sýrem
(doba přípravy 10 min)
Pomazánka z uzeného masa s křenem
(doba přípravy 90 min)
Vynikající rajčatová pomazánka
(doba přípravy 15 min)
Foto: Shutterstock.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena