První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Beránek k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří, nejčastější se peče z klasického třeného těsta, ale existují i kynuté varianty. A kdybychom měli beránka upéct? Podle tradice by se měl beránek péct na Bílou sobotu. Máte už svůj oblíbený recept?
Velikonoční beránek 6x jinak - recepty, které se zaručeně podaří
Hledáte recept na opravdu dobrého velikonočního beránka? Přinášíme vám 6 čtenářsky nejúspěšnějších receptů, u nichž nemusíte mít obavu z výsledku. Vybrat si můžete z klasického třeného těsta, s tvarohem, pudinkem a třeba i z těsta povidlového. A pokud vám doma chybí váha, bude pro vás jistotou hrníčkový recept.
Mazanec se tradičně pekl už na Bílou sobotu (stejně jako beránek), aby byl nachystán na nedělní snídani. Velikonoční neděle byla po dlouhém období půstu prvním dnem, kdy se lidé mohli dosyta najíst. Mazanec ve tvaru bochánku byl proto symbolem konce odříkání i oslavou nového života. A kdy péct jidáše? Těm patří Zelený čtvrtek, božím milostem pak Velikonoční pondělí.
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
(doba přípravy 90 min)
(doba přípravy 60 min)
K Velikonocům neoddělitelně patří pečení. Co všechno bychom mohli mít na Velikonoce ještě napečeno?
Velikonoční beránek z kynutých uzlíků krok za krokem
Nemáte formu na beránka? Zkuste tento netradiční recept na beránka na plechu, vytvořeného z tvarohových šneků, s medovou krustou k tomu!
(doba přípravy 160 min)
(doba přípravy 60 min)
Na velikonoční stůl patří také velikonoční nádivka, zvaná „hlavička / sekanice“, do které se přidává hlavní symbol jara, zelené bylinky. Mohou to být mladé kopřivy, medvědí česnek, ale skvělou službu udělá také popenec břečťanovitý, lidově zvaný kundrlátek.
5 nejlepších receptů na velikonoční nádivku: Kterou letos upečete?
Hledáte opravdu dobrý recept na velikonoční nádivku? Ať už je kopřivová, špe
nátová, s medvědím česnekem, s uzeninou či bez - tyhle recepty jsou podle našich čtenářů nejchutnější. A která vede? Samozřejmě ta od babičky.
Užijte si s dětmi o Velikonocích pořádnou zábavu a zapojte je nejen do barvení vajíček, ale i do pečení velikonočních dobrot. Sušenky ve tvaru zvířátek i měkké perníčky je budou rozhodně bavit!
(doba přípravy 20 min)
Přírodní barvení velikonočních vajíček: Jak na to, aby se výsledek podařil na výbornou?
Velikonoce se kvapem blíží, a i když letos proběhnou možná za stejně nestandardních podmínkách jako minulý rok, určitě si tím nenechte zkazit náladu a nachystejte si doma oslavu jarních svátků se vší parádou!
Velikonoční sušenky ve tvaru oveček
(doba přípravy 30 min)
Velikonoční perníčky od Marušky
(doba přípravy 120 min)
Ve velikonoční kuchyni hraje důležitou roli také maso. To se vždy připravovalo v neděli, na Boží hod velikonoční, kdy se na slavnostně prostřený stůl servírovala jehněčí nebo kůzlečí pečínka.
(doba přípravy 160 min)
(doba přípravy 160 min)
Kůzlečí roláda s velikonoční nádivkou
(doba přípravy 120 min)
Vajec natvrdo zbude o Velikonocích vždy víc než dost. Ale co s nimi? Šup s nimi do pomazánky i do salátů.
Jak použít zbylá vejce? Zkuste vajíčkovou pomazánku podle našeho receptu
Vejce k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. Dnes si připravíme výbornou pomazánku z přebytků vajec, kterou podáváme na čerstvém pečivu.
Celerový salát s bramborem a vejci
(doba přípravy 60 min)
Ani vegetariánům a veganům nemusí být o Velikonocích nic odpíráno. Máme pro vás skvělé recepty na veganské velikonoční pečivo, beránka a dokonce i nádivku.
Veganské pečení: Velikonoční jidáše ve tvaru zajíčků krok za krokem
Velikonoční jidáše se tradičně podávají na zelený čtvrtek. Jidáše nám připomínají tvar provazu, na kterým se oběsil proradný Jidáš. Také symbolizují vítaní jara, plodnost a hojnost, takže je můžeme tvarovat do různých housenek, ptáčků nebo roztomilých zajíčků.
Veganské pečení: Velikonoční citronový beránek krok za krokem
K přípravě této klasické velikonoční pochoutky využijete pouze rostlinné suroviny a výsledek vás určitě překvapí.
Veganské pečení: Velikonoční mazanec krok za krokem
Tradiční mazanec patří mezi nepostradatelnou součást Velikonoc. Pokud upřednostňujete rostlinné suroviny, tak tento recept je přímo pro vás a zaručujeme, že je od klasického mazance k nerozeznání
Velikonoční nádivka s tofu a špenátem krok za krokem
Nádivka patří k tradičním velikonočním pokrmům. V tomto receptu vám nabízíme veganskou alternativu s uzeným tofu a čerstvým špenátem.
Jak přežít Velikonoce ve zdraví a nepřibrat
Velikonoce klepou na dveře a my už se těšíme na tradiční pochoutky, které k nim neodmyslitelně patří. Velikonoční perníčky, beránek, mazanec či nádivka, jak na to, abychom si svátky jara užili jako obvykle, přitom se nemuseli bát zbytečných kil navíc?
Velikonoční svátky mají být veselou a barevnou oslavou jara, obrovské množství čokolády, které si však děti obvykle přinesou domů z koledy, zůstává často nevyužité ještě dlouho po Velikonocích. Zkuste to letos trochu jinak.
Velikonoce se blíží: Otestujte se, jak dobře znáte velikonoční zvyky
Barvení vajíček, pečení beránka, příprava velikonoční nádivky a zasloužená pomlázka – tak nějak vypadají Velikonoce možná i u vás. Zkuste se otestovat, jak dobře znáte právě tyto svátky.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena