Pro diabetiky nemusí být Vánoce o nic méně veselé, a to třeba jen proto, že většina běžně připraveného vánočního cukroví samozřejmě obsahuje cukr. Máte-li v rodině diabetika, určitě ho o svátcích potěšíte dia cukrovím, které může být stejně chutné i pěkné na pohled, jako to cukroví běžné.
Diabetici by si však neměli ani o Vánocích přestat hlídat dietu a množství jídla, které zkonzumují. I diabetické cukroví je nutné jíst jen po malých dávkách. Pro dodržení stanoveného množství sacharidů se ani diabetickým cukrovím není správné přejídat. Podívejme se teď spolu na několik tipů na cukroví pro diabetiky, ale ani během vánočních svátků pak nezapomínejme na pravidelnou a zdravou stravu.
Milujete kokosové Rafaelo a chcete ho dopřát i těm, kteří jeho klasickou verzi nesmějí? Připravte je bez cukru!
200 g sušeného ovesného mléka
100 ml teplé vody
200 g modrého sladidla Vitar Sweet
4 velké dortové oplatky
250 g másla
mandle
strouhaný kokos na obalení
papírové košíčky
Mandle spaříme a oloupeme. Oplatky rozdrtíme a přidáme k nim připravené ovesné mléko, sladidlo a máslo. Těsto pečlivě vypracujeme a vytváříme z něj jednotlivé kuličky, do jejichž středu vmáčkneme vždy jednu oloupanou mandli. Kuličku obalíme v kokosu a umístíme do papírového košíčku. Kuličky Rafaelo uchováváme v chladu, aby ztuhly.
Vanilkové rohlíčky nesmí na svátečním stole chybět a skvělá zpráva je, že ani u diabetiků chybět nemusí.
225 gramů másla
3 lžíce stévie či jiného sladidla vhodného pro diabetiky
2 lžičky vanilkového extraktu
1 lžíce vody
2 hrnky hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 hrnky namletých vlašských nebo lískových ořechů
Rozehřejeme troubu na 180°C. Ve velké misce utřeme máslo s cukrem, vanilkovým extraktem a vodou. V další misce smícháme mouku a sůl. Smícháme všechny suroviny, aby se ingredience dobře spojily. Přidáme namleté ořechy a promícháme, dokud nevznikne hutné těsto. Ubíráme těsto po kouskách a tvoříme rohlíčky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. DIA vanilkové rohlíčky pečeme dozlatova asi 15 až 20 minut.
200 g sušených fíků
50 g sušených meruněk
200 g mletých vlašských ořechů
20 g červeného sladidla Vitar Sweet
50 g nasekaných mandlí
1 vejce
Na masovém strojku pomeleme fíky a meruňky, přidáme mleté ořechy, sladidlo, mandle a vajíčko. Všechno promícháme a vytvoříme váleček, který zabalíme do alobalu nebo pečicího papíru. Necháme v lednici ztuhnout a poté nakrájíme ostrým nožem na plátky. Fíkový salám můžeme připravit i bez sladidla, protože fíky a meruňky jsou dostatečně sladké.
300 g jemných ovesných vloček
150 g másla
120 g fruktózy
20 g kakaa
3 vejce
Máslo ušleháme do pěny, přidáme k němu žloutky a 40 g fruktózy. Dále pak zvlášť vyšleháme z bílků tuhý sníh se zbytkem fruktózy. Obě směsi promícháme a přidáme vločky a kakao. Ze směsi tvoříme lžičkou kopečky, které umístíme na plech vyložený pečícím papírem, dostatečně daleko od sebe. Cukroví pečeme na 180°C dozlatova.
Vánoce diabetika: Jak si při dietě pochutnat?
Chuť Vánoc, to je cukroví, kapr a bramborový salát. Diabetici si ale tyto pochoutky v jejich tradiční podobě dopřát nemohou. Přesto i Vánoce diabetika mohou být chutné.
Mlsejte bez výčitek: Vyzkoušejte skvělé recepty na bezlepkové a raw cukroví
Bez cukroví by Vánoce nebyly vůbec ono. I když musíte dodržovat bezlepkovou dietu, o sladké se připravit nemusíte. I klasika bez lepku je možná a výměnu mouky za bezlepkovou v těchto receptech vůbec nepoznáte. A pokud si hlídáte linii, zkuste i nepečené raw cukroví, které je mnohem zdravější než tradiční nepečené druhy plné bílého cukru.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena