Červen zahajuje období pro lehké, rychlé a odpočinkové vaření, plné čerstvých surovin, vitamínů a jídel, která nás rozhodně nezatíží. Zapomeňte v těchto dnech na hutné omáčky a hromady sytých příloh. Je čas na jednoduchá jídla, u jejichž přípravy strávíte mnohem méně času.
Na odlehčení jídelníčku je opravdu nejvyšší čas, a navíc nejlepší podmínky. Právě teď máte skvělou příležitost jíst více ovoce a zeleniny, především těch sezónních. Zkuste zásadně omezit tučná jídla a hutné sladkosti. Jednou za čas neuškodí dát si úplný půst i od veškerého masa.
Odlehčeným jídelníčkům samozřejmě kralují saláty, ale nemusí jít vždy jen o hromadu syrové zeleniny. Do salátů se skvěle hodí i grilované papriky nebo rajčata, cukety, lilek, cibule apod. Vyzkoušejte rukolu či polníček, nezapomeňte na klíčky, sýry balkánského typu, tofu nebo mozzarellu a nevyhýbejte se ani olivám. Pro sytější verze bude skvělý salát s těstovinami, kuskusem či různými typy luštěnin, například s barevnou čočku nebo cizrnou. Do salátu můžete přidat vařené vejce, pokrájené avokádo, opečené nebo grilované kousky kuřecího masa, nasekanou kvalitní šunku. K salátům patří samozřejmě také zdravé a výtečné salátové zálivky. Ty klasické by měly obsahovat kvalitní olej a ocet, k dalším oblíbeným zálivkám patří jogurtová, česneková, medovo-hořčicová, citronová apod. U zálivek pozor na výběr, některé nejsou vhodné při redukční dietě.
Videorecept: Zeleninový salát podle Anny
Univerzální recept na zeleninový salát, který můžete udělat i 100× jinak. Vypadá i chutná skvěle.
Polníček a rukola v salátech: Lepší jste nejedli!
Polníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.
Pomazánky jsou skutečně vděčným a oblíbeným způsobem, jak nevynechat večeři, utišit hlad, a to všechno zdravě, lehce a chutně. Typů na oblíbené a lahodné pomazánky máme hned několik a určitě si vyberete.
Začít můžeme hned touto lety prověřenou klasikou. Oblíbenou budapešťskou pomazánku jste dříve mohli dostat v lahůdkářství na každém rohu, připravit si ji doma ale zvládne každý, tak jako kdysi. Kombinace tvarohu, sladkokyselé kapie a mleté papriky je nezaměnitelná a mnozí z nás se díky ní vrací do dětství.
Pomazánka z avokáda je rozhodně novější záležitostí a v posledních letech se stala doslova hitem. Má ojedinělou chuť i barvu, a její přípravu zvládnete rychlostí blesku Stačí oloupat zralé avokádo, rozmačkat dužinu a smíchat ji s olivovým oleje, česnekem, citronovou šťávou, solí, pepřem a případně i špetkou chilli.
Rybí pomazánky prostě milujeme, ale slaná uzená makrela ji přece jenom posouvá ještě o level výš. Pomazánka má výraznou chuť a hodí se k ní všechny druhy pečiva. Opět snadná příprava, stačí smíchat makrelu s krémovou lučinou, přidat jarní cibulku a vše důkladně promíchat. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Nevšední, ale přesto lahodná a zdravá pomazánka, skvělá i na topinky. Kedlubnu nastrouháme a vymačkáme, přidáme uvařená vejce, nasekanou šunku, žervé, olej a citronovou šťávu. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a necháme v chladu uležet.
Toasty také patří k oblíbeným rychlovkám, určitě se jimi zavděčíte hlavně dětem. Stačí toastový chléb, šunka a sýr, okurka, rajče a podobně. Croissanty si můžete zkusit připravit z plundrového těsta a plnit je nasekanou šunkou nebo oblíbeným sýrem. Hotové croissanty však můžete také rozpůlit a plnit mozzarellou, rajčaty a bazalkovým pestem.
Skvělé recepty na domácí pečivo: Upečte si voňavé rohlíky, dalamánky a croissanty
Došlo vám pečivo? Upečte si domácí, ono se mu stejně nic nevyrovná! Připravili jsme pro vás prověřené recepty na domácí rohlíky, dalamánky a houstičky, ale také na nadýchané croissanty, italskou ciabattu a briošky na hamburgery. Nechybí ani kynuté sladké pečivo, které ocení hlavně děti.
Jak víme, v našem jídelníčku chybí ryby. Pokud je máte rádi a nedělají vám problémy, pokuste se je konzumovat co nejčastěji alespoň přes léto. Hodí se skvěle i pro letní grilování. Pokud jde o přílohy, nejčastější bývají na různé způsoby připravované brambory, pokud je však ryba připravena na přírodní způsob, úplně postačí grilovaná zelenina nebo zeleninový salát. K rybě se hodí i rýže nebo těstoviny, stejně jako k mořským plodům. V každém případě by chuť přílohy neměla přebít chuť ryby a nemělo by jí být zbytečně moc.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena