Kataifi je jedinečné těsto, které se svým vzhledem i texturou liší od všech ostatních. Připomíná jemné nitky nebo vlasové nudle a využívá se především v řecké, turecké a blízkovýchodní kuchyni. Ačkoliv se s ním nejčastěji setkáme v dezertech, má široké kulinářské využití, které si snadno osvojí i amatérští kuchaři.
Kataifi těsto je fascinující surovina, která dodává pokrmům jedinečnou křupavou strukturu. Používá se nejen ve sladkých, ale i slaných receptech a je základem mnoha tradičních středomořských specialit.
Kataifi se hojně používí v kuchyních Středomoří a Blízkého východu, kde se tradičně používá na sladko i na slano. Na první pohled připomíná jemné nudličky, které jsou ve skutečnosti tenké proužky filo těsta.
Ať už ochutnáme klasickou kunafu, dubajskou čokoládu nebo křupavé krevety, na jedinečnost kataifi jen tak nezapomeneme.
Toto těsto se vyrábí podobně jako klasické filo – z mouky, vody a trochy oleje. Těsto se však nevyvaluje, ale vytlačuje speciálními tryskami do jemných pramínků, které se poté suší a svinují do klubíček.
Těsto je dobré lehce navlhčit – pokud je příliš suché, můžete ho jemně navlhčit máslem nebo vodou, aby bylo poddajnější.
Rychlé zpracování – stejně jako filo těsto, i kataifi rychle schne, takže je dobré ho zpracovat hned po otevření.
Nešetřete tukem – pro dosažení křupavé textury je dobré potřít těsto před pečením máslem nebo olejem.
V cukrářství se kataifi nejčastěji používá k přípravě tradičních blízkovýchodních dezertů, které jsou prosycené sirupem a doplněné ořechy.
Kataifi těsto se skvěle hodí i k přípravě slaných snacků, jednohubek a chuťovek k pívu nebo vínu. Členitá struktura kataifi činí jídlo efektním a křupavým.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena