Na trhu se objevil nový pomocník do kuchyně - tenderizér. Zajímalo nás, zda je opravdu tak dobrý, jak jej prodejci vychvalují. A tak jsme si vyzkoušeli, jak takový tenderizér vlastně funguje.
Tenderizéry jsou ruční strojky na změkčení masa, které narušují a prořezávají strukturu masových vláken. Pokud tenderizér použijeme, zachováme maso křehké a udržíme v něm veškerou šťávu. S masem se pak i lépe pracuje. Díky použití tenderizéru zkrátíme dobu přípravy (mnohdy i o polovinu), což přispívá k úspoře časové i energetické.
Palička na maso sice způsobí rozdrcení struktury masa, ale také vytečení šťávy, které je nežádoucí. Při nabodnutí masa tenderizérem se tomuto nežádoucímu efektu vyhneme. Pokud maso naklepeme paličkou, musíme jej na okrajích nařezat, aby se při pečení nezkroutilo. U masa nabodaného tenderizérem není žádné nařezávání třeba, maso se na pánvi nekroutí, nevysychá a naopak se peče a smaží rovnoměrně a rychleji.
Rozhodli jsme se pro vás vyzkoušet při přípravě přírodních vepřových plátků oba způsoby "křehčení" masa. Paličku i tenderizér.
Foto: Konvalinka
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena