Tatarák trhá žebříčky v oblíbenosti v pivnicích i luxusních restauracích. Stačí dobré maso a zvládnutá příprava. Není nutné sahat po drahé svíčkové – dobře poslouží i cenově dostupnější části hovězího, jako zadní kýta nebo vysoký roštěnec. Jak vybrat maso na tatarák a čím ho doladit?
Na přípravu tataráku je hlavně potřeba správné maso. Na tatarák je nejlepší voňavé zadní hovězí s jemnými vlákny, které je pevné a ideálně vyzrálé.
ZDROJ: Pexels
Tradičně se maso na hovězí tatarák škrábe ostrým nožem, čímž docílíme jemné a "mazací" textury. Škrábání je sice časově náročnější, výsledkem je hladká pomazánka. Pokud chceme práci urychlit, můžeme maso najemno nakrájet nebo namlít.
Hovězí tatarák klasicky dochucujeme hořčicí, worcesterem, žloutkem, solí, pepřem, cibulí a někdy česnekem. Někdo přidává do tataráku kapary nebo nakládané okurky. Chuť však můžeme přizpůsobit tomu, co máme rádi – třeba do něj přidat pikantní omáčku nebo bylinky.
->Jak připravit tatarák? Pracně škrábaná svíčková není povinná
-> Co s bedlami? Uvařte si polévku, zapečte je nebo udělejte tatarák
Zkuste i jiné varianty! Oblíbený je lososový tatarák, kde čerstvého lososa dochutíme limetkovou šťávou, avokádem a jarní cibulkou.
Výbornou variantou je také tuňákový tatarák, kdy kvalitního tuňáka nasekáme nadrobno a promícháme s kapary, olivovým olejem a citronovou šťávou.
Připravit můžeme vegetariánský tatarák z pečené červené řepy, která má překvapivě masitou strukturu, nebo avokádový tatarák. V Česku patří mezi favority také tvarůžkový tatarák.
Další možností je falešný tatarák z brambor, které uvaříme nebo upečeme, nastrouháme a dochutíme česnekem, hořčicí, cibulí a kořením. Narazit můžeme i na tatarák z párků či buřtů.
Recepty, které by vám neměly ujít:
(doba přípravy 30 min)
(doba přípravy 20 min)
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena