Připravit zvěřinový guláš není nic složitého, pokud máte ten správný recept. Špetka rozmarýnu a kapka vína jsou zárukou úspěchu.
Vaříte-li rádi guláš, pak určitě víte, že nejlépe chutná až druhý den. Dvakrát tak pravdivé je to u zvěřiny. Máme pro vás skvělý tip na zvěřinové ragú podle receptu z ženského internetového magazínu Proženy.cz, které si zkrátka zamilujete. Stejně tak si ho oblíbili i herci při natáčení seriálu Revír, který uvidíte už na jaře 2023 na Televizi Seznam. V novém českém komediálním seriálu se v roli myslivců představí například David Prachař či Marek Taclík. Na seriál si ještě musíte počkat, ale zvěřinový guláš na víně a rozmarýnu si můžete uvařit už nyní. Takže: Myslivosti zdar!
Ingredience
700 g jeleního masa (může být i kančí, srnčí či dančí)
90 g špeku
3 cibule
2 mrkve
2 petržele
3 stroužky česneku
500 g pasírovaných rajčat
sůl a pepř
250 ml červeného vína
1 svitek skořice
1 lžička rozmarýnu
2 bobkové listy
½ lžičky drceného hřebíčku
4 kuličky nového koření
Příprava
Ve velkém hrnci nechte pomalu vyškvařit špek pokrájený na kostičky. Pokud nemáte špek, dejte sádlo nebo máslo v kombinaci s trochou oleje, aby se nepřepalovalo. Děrovanou lžící špek vyndejte a na tuku ze všech stran zprudka opečte maso pokrájené na kostky (proto klidně rovnou kupte kostky na guláš). Pak maso z hrnce také vyndejte.
Ve výpeku (v případě potřeby přidejte trochu tuku) nyní asi 10 minut dozlatova opékejte na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a petržel. Vmíchejte nasekaný česnek, nechte chvilku rozvonět a zalijte vínem, 250 ml vody a pasírovanými rajčaty.
Osolte, přidejte skořici, rozmarýn, bobkový list, nové koření (nejlepší je nové koření podrtit, abyste ho pak v omáčce nemuseli lovit, nebo můžete použít mleté nové koření) a hřebíček. Do hrnce vraťte maso i špek, přiklopte a duste 2,5 až 3 hodiny doměkka. Čas záleží na typu masa i velikosti kousků.
Opepřete a podávejte s bramborovými noky, pečivem nebo třeba perníkovým knedlíkem. Guláš je nicméně nejlepší až druhý den, tak zkuste ještě vydržet!
Chcete-li více receptů – a to nejen ze zvěřiny – podívejte se do sekce Recepty na Proženy.cz.
Autor:Seznam.cz
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena