Dobře upečená husa není vůbec složitá záležitost. Pečení má však jedno důležité pravidlo, které se nevyplatí obcházet. Husa by se měla péct tak dlouho, aby se z ní vypeklo co nejvíce sádla. Ale ne zase příliš dlouho, aby se nevysušila. na co se zaměřit, aby svatomartinská husa byla dokonalou ozdobou sváteční tabule i nazapomenutelnou pochoutkou?
Pojďme se do pečení husy pustit rovnou, ať máte dokonalou svatomartinksou hostinu: Ostrým nožem odřízneme všechny přebytečné kusy kůže a tuku, stejně tak vnější části křídel. Husu zevnitř i zvenčí důkladně nasolíme a posypeme kmínem.
Nožem propícháme kůži na hrudi a stehnech, odtud bude při pečení vytékat nejvíce sádla. Odřezané kousky kůže, křídel a tuku nevyhazujeme, budou se hodit pro lepší výpek. Položíme je na dno pekáče, nad ně na rošt umístíme husu prsy dolů.
Troubu předehřejte na 130 stupňů Celsia a vložte ji do trouby. Husa se peče zhruba 4 až 5 hodin nepřikrytá. Po zhruba 3 hodinách husu otočíme a dopečeme.
-> Kam letos na svatomartinské slavnosti?
Správné nasolení je zásadní pro správnou chuť husy a kvalitu výpeku. Jak se říká, pečené huse sluší jen sůl, kmín a trpělivost. Husu můžete nasolit a okmínovat i jeden až dva dny předem, maso tak zkřehne, bude provoněné, zkrátka bude lehce marinované, aniž bychom k tomu potřebovali spoustu ingrediencí.
-> Jaké knedlíky ke svatomartinské huse?
Při pečení husy si zároveň pořizujeme sklenici sádla, která, pokud ji nevyužijeme, může být sama o sobě výborným „jedlým“ dárkem nebo výslužkou pro hosty.
Při pečení na vyšším roštu má husa pod sebou prostor pro proudění vzduchu a tuk spolu s výpekem můžou přitom odkapávat pod maso. Hned na začátku pečení je vhodné husu podlít vodou, vytékající tuk se tak nebude přepalovat.
Husu pečeme pomalu a při nízké teplotě – to je zásada, která je zároveň klíčem k úspěchu. Na dobře upečenou husu není radno spěchat. Před vysušením masa vás nezachrání ani překrytí, ani časté podlévání, pokud budete pospíchat a nedopřejete tomu čas.
Držte se proto nízké teploty pečení, teprve cca po hodině můžete na teplotě opatrně přidávat. Dobře upečenou, křupavou a měkkou pečínku však můžete mít už po pěti hodinách.
-> Jak na svatomartinské rohlíčky?
Výpek by se měl opatrně a pečlivě rozdělit na šťávu a sádlo, jednotlivé porce pak přeléváme pouze šťávou, sádlo slijeme do kastrůlku nebo do sklenice. I proto je dobré husu při pečení nekoupat ve výpeku, díky roštu se může sádlo vypékat a husa zároveň rovnoměrně a postupně ze všech stran zlátnout.
Pokud chcete výpek doladit, zahustit a vylepšit jeho barvu, připravte do něj trochu tmavé jíšky. Na pánvi na sucho osmahněte hladkou mouku, až chytne tmavě hnědou barvu. Výpek z husy zředíme vodou, přidáme zásmažku z mouky a metličkou důkladně promícháme. Necháme ještě chvíli povařit a máme hotovo.
Recepty na pečenou husu, které by vás neměly minout:
Svatomartinské MENU a nákupní seznam: Na co nezapomenout?
Listopad je tu a s ním i blížící se svátek sv. Martina, který by měl být ve znamení rodinných setkání a také poctivé a tradiční svatomartinské hostiny. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.
Svatomartinská vína - připijte si mladým vínem z podzimní sklizně
Pranostiky: "Na svatého Martina nejlepší je husina, pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.", nebo "Na svatého Martina jiskra do vína.", jsou přesným obrazem svátku mladého vína a s ním spojené i bohaté hostiny. Připijte si letos mladým vínem i Vy!
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena