Receptů na vánoční perníčky existuje celá řada. Potřebné suroviny se však pravidelně opakují. Pojďme se podívat, které z nich budeme potřebovat při výrobě základního těsta.
Perníkové těsto se neobejde bez surovin jako je mouka, cukr, karamel, med, vejce, tuk a koření. Některé recepty obsahují i kypřidla, řepný sirob, marmelády, jádroviny, kokos a strouhanou kůru z citronů či pomerančů.
Perníková těsta připravujeme z cukrového rozvaru, jehož základem je cukr krystal nebo krupice, nebo z prosátého cukru moučkového, který se však používá méně (třeba do tzv. norimberských perníčků).
Připravuje se z krystalového či krupicového cukru, kdy cukr, který do perníčků dáváme, zalijeme uvedeným množstvím vody a provaříme.
Cukr v podobě karamelu - i ten bývá součástí perníkových těst. Často se nechá roztavit část cukru, zalijeme se horkou vodou a až potom se přidává cukr už v sypké podobě.
Připravuje se také kulér, roztavený cukr s jemným karamelovým zabarvením, ředěný vodou. Kulér používáme k barvení, zvláčnění a dochucení perníkových těst. Kulér připravíme jednoduše, do malého hrnečku nebo na pánev nasypeme potřebné množství krupicového cukru a necháme za stálého míchání roztavit, dokud není hmota táhlá a bez kousků cukru. Odstavíme z ohně a zalijeme trochou vroucí vody. V tuto chvíli pracujeme mimo plotnu, protože cukr má teplotu přes 130 °C a pára při přilití vody prudce vytryskne. Dáme zpět převařit.
Kulér si takto můžeme připravit do zásoby a uložit do uzavíratelné sklenice. Konzistence by měla být "hustě sirupová". Vydrží i několik měsíců a používá se nejen do perníkových těst, ale v kombinaci se žloutky (nebo celým vejcem) jím perníčky leštíme, kulér používáme i k dochucování krémů a náplní, na polevy a k barvení fondánu.
Těsto na perníčky se neobejde bez medu, který mu dodá typickou chuť a hraje svou roli i při odležení těsta. V perníčcích je nejlepší včelí med (tmavý lesní).
Hladká mouka je základem každého perníkového těsta. Pšeničná hladká mouka se používá nejčastěji, perníčky jsou díky ní vyšší, lépe vypadají, ale dříve vysychají a tvrdnou. Práce s těstem je velmi namáhavá díky vysokému obsahu lepku. Při použití mouky žitné se s těstem manipuluje lépe, při pečení se perníčky sice trochu rozpékají, ale perníkové tvary vynikají svou vláčností a nevysychají tak rychle. Ideální je při přípravě těsta žitnou mouku zkombinovat s obyčejnou hladkou.
Do těst na perníčky dáváme samotné žloutky nebo celá vejce. Po docílení dobré pečivosti a vysoké kvality těsta se nejvíce osvědčil větší počet žloutků. Perníčky jsou pak pěkně hladké.
Na perníčky používáme jednodruhové marmelády nebo směsi z rybízu, malin, ostružin, jahod apod. Marmeláda by měla být tmavá, v těstě je důležitá pro barvu, chuť i obsah kyselin.
Některé recepty, zejména ty staré a původní, se neobejdou bez kypřidel. V současné době používáme amonium, pečící prášek nebo sodu bicarbonu.
Pro výraznou chuť perníčků dodáváme do těst nejrůznější tresti (aroma), strouhanou citronovou a pomerančovou kůru, opražené a najemno nastrouhané oříšky, mandle či kokos. Setkat se můžeme i s řepným sirobem, což je podomácku vytvořený výrobek z cukrové řepy.
Recepty na skvělé perníčky hned měkké
Rychlé medové perníčky (světlé)
(doba přípravy 2 hod )
Měkké medové perníčky
(doba přípravy 1 h 15 min )
Těsto na medové perníčky
(doba přípravy 30 min )
Sladké medové perníčky
(doba přípravy 1 hod )
Celozrnné medové perníčky
(doba přípravy 1 hod )
Zdobené mandlové perníčky
(doba přípravy 1 hod )
Hned měkké vánoční perníčky
(doba přípravy 1 hod )
Perníkové chaloupky na hrneček krok za krokem
Období Vánoc je také čas pro setkávání se s rodinou a přáteli. Zkuste překvapit své blízké milou pozorností - malou perníkovou chaloupkou při podávání kávy či čaje.
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Foto: Pixabay.com a Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena