Mezi masnými výrobky zaujímá šunka výjimečné postavení. Je to proto, že je produkována v různých podobách a najdeme ji téměř ve všech světových kuchyních.
Šunku můžeme najít na pultech obchodů vařenou, uzenou i sušenou. A jak se vlastně šunka vyrábí?
Pro výrobu šunky je důležité kvalitní a dobře opracované vepřové maso. Základní surovinou pro výrobu dušené šunky je totiž vepřová kýta. Je-li surovina pro výrobu šunky připravená, je možné ji naložit do láku. Tím dojde k nasolení suroviny. Pak se maso namasíruje působením mechanických sil v tumbleru - získá tak křehkost, lák se dobře rozptýlí a výrobek je šťavnatý a rovnoměrně zbarvený. Následuje ruční plnění do forem různých tvarů nebo se maso strojně naráží do obalů. V kotlích nebo působením páry ve varných skříních dochází k tepelnému opracování šunky při teplotě 72 °C uvnitř výrobku (v jádře).
Pokud jde o expedici hotové šunky, pak se může expedovat celá, ale stále častěji se šunka plátkuje a balí.
Jak vybrat šunku kvalitní - tedy voňavou, přiměřeně slanou a soudržnou? Sledujme alespoň některá kriteria hodnocení kvality:
Mezi nejznámější a nejslavnější dušené šunky patří Pražská šunka. Jistě si vybavíte její cizojazyčné označení Prague ham nebo Prager Schinken. Tato šunka je dodnes ve světě synonymem pro tento typ výrobku. Pražská šunka byla významným vývozním artiklem zejména v období mezi válkami. Počátky její výroby se datují do šedesátých let 19. století. Nejznámější značkou byl "A.Chmel - Zvonařka".
Ať už si zakoupíme šunku dušenou standardní, šunku výběrovou, lázeňskou uzenou, šunku vepřovou nebo drůbeží, určitě bychom neměli při výběru zapomenout právě na kritéria její kvality. Slavnostně prostřený stůl obohacený dobrým výběrem šunky pak o to více zaujme naše hosty.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena