Studené krémy a pěny jsou nejjemnějšími a nejlehčeji stravitelnými moučníky. Připravíme si tvarohový, jahodový a oříškový krém.
Příprava studených krémů není moc náročná, ale vyžaduje některé ingredience, které umožní vznik správné konzistence. Také je třeba mít částečnou míru zkušeností.
Správná hustota krémů záleží na správném ušlehání sněhu nebo smetany. Smetana musí být dobře vychlazená a vléváme ji do vychlazené nádoby ke šlehání. Při volném šlehání krouživými pohyby zabráníme jejímu vystřikování. Jakmile začne houstnout a není u dna tekutá, přidáme cukr a smetanu plníme do zákusků. Naplněné zákusky přechováváme v chladnu a spotřebujeme je tentýž den.
Do některých krémů přidáváme pro zpevnění želatinu. V létě je jí třeba dávat více než v zimě. Také do krémů, do kterých dáváme kyselé příchutě (například citronovou šťávu nebo šťávu ovocnou), přidáváme více želatiny, protože vlivem kyselých přísad klesá tuhost želatinového krému. Kyselé přísady způsobí také srážení smetanových krémů a řídnutí krémů zahuštěných škrobovou moučkou.
V mléce dobře rozmícháme žloutky, cukr a škrobovou moučku. Ve vodní lázni necháme směs přejít varem za stálého míchání a pak krém dáme vychladnout. Nakonec přimícháme koňak a ušlehanou smetanu. Krém používáme například na čerstvé jahody. Střídáme vrstvy jahod s krémem v poháru, necháme dobře vychladnout a zdobíme šlehanou smetanou.
Pudink rozmícháme v mléce a povaříme. Krémový sýr (žervé) utřeme se žloutkem a cukrem a přidáme do vychladlého pudinku. Znovu vychlazený hotový krém zdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem.
Opražené oříšky zbavené slupky umeleme a smícháme s jemným cukrem a smetanou. Pak šleháme s přidanou vanilkou do husté pěny. Hotový krém v pohárku zdobíme oříšky a podáváme.
Studené krémy jsou opravdovou pochoutkou. Při jejich podávání se volí nejen vrstvení do pohárů, ale je možné připravit i krémy do forem, o kterých se více dozvíte přímo v článku - Krémy ve formě.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena