Recept na polévku gazpacho krok za krokem
1) Příprava surovin.
Na polévku gazpacho budeme potřebovat 600 g zralých rajčat, 2 bílé papriky, 1 středně velkou okurku, 3 - 4 jarní cibulky a 2 - 3 stroužky česneku, můžeme přidat i rajčatové pyré (200 ml), ale není to nutné. Na dochucení si připravíme 1 - 2 lžíce olivového oleje, červený vinný ocet, sůl, mletý černý pepř, cukr a worcestrovou omáčku.
2) Zeleninu důkladně omyjeme, v nejlepším případě použijeme zeleninu z vlastní zahrádky. Z okurky odkrájíme konce a nakrájíme na kusy, papriky a cibulky očistíme a také nakrájíme.
3) Pěkně zralá rajčata lehce nařízneme do kříže. Vložíme na 1 - 2 minuty do vroucí vody, poté vyjmeme děrovanou naběračkou a oloupeme. Rajčata nakrájíme na kousky.
4) Do mixéru vsypeme okurky, papriku, rajčata i cibuli, přidáme oloupané stroužky česneku, olivový olej, veškeré koření a dochucovače. Studenou polévku gazpacho pečlivě rozmixujeme.
5) Polévku ochutnáme a podle potřeby doladíme solí, pepřem, cukrem, worcestrem apod. Poté polévku přelijeme do džbánu nebo skleněné mísy a necháme dobře vychladit.
6) Do misky, ve které budeme polévku podávat, dáme na dno asi lžíci nadrobno nakrájené zeleniny (paprika, rajče, okurka) a přelijeme vychlazenou polévkou.
7) Polévku gazpacho doplníme opečenými krutony, dozdobíme zeleninou a můžeme přidat i kostku ledu. Ihned podáváme.
Studená polévka Gazpacho a finanční náročnost
Za rajčata si započítáme zhruba 15 Kč, za okurku 10 Kč, papriky asi 5 kč, cibulka také 5 Kč. Za veškeré koření, česnek a dochucovače si započítáme 5 Kč. Čtyři porce polévky nás tak vyjdou asi na 40 Kč.
Recepty na polévky, které doporučujeme vyzkoušet