Přinášíme vám zajímavosti ze světa potravin. Těšme se na cibuli, která nepálí. Doplňme do těla vápník díky vaječným skořápkám. A hlavně, nikdy nedávejme našim psům čokoládu.
"Podařilo se nám vyšlechtit cibule, jejichž krájení vás již nerozpláče," hlásá do světa šéf týmu vědců z výzkumného potravinářského institutu na Novém Zélandu Colin Eady. A skutečně. Začátkem února obletěla svět zpráva, že byla vyvinuta zázračná cibule, jež sice vypadá jako obyčejná, ale obsahuje 500 krát méně látky, která způsobuje slzení očí. Vědcům se totiž podařilo rozluštit genetický kód cibule a najít právě ten gen, který je zodpovědný za produkci slzotvorného enzymu. Sám doktor Eady prozatím uvádí, že je celý projekt teprve ve vývojové fázi, ale pokud vše bude probíhat, jak má, mohli by se běžní spotřebitelé setkat s "novou" cibulí do deseti let.
Možná bychom ani neřekli, že lidé v západních zemích zkonzumují za rok až 50 kilogramů rafinovaného cukru. Ještě hrozivější je zjištění, že přímo zkonzumujeme asi pouhou třetinu tohoto množství. Zbytek je ukrytý v potravinářských výrobcích, které si běžně kupujeme. Navíc pro nás cukr nemá žádnou výživovou hodnotu a často se v jeho souvislosti hovoří o "prázdných kaloriích".
S trochou nadsázky se dá říci, že zhubnout můžeme i při běžných denních činnostech. Například utíráním prachu či žehlením za hodinu spálíme 150 kcal. Stejných výsledků dosáhneme i zuřivým nakupováním, což jistě každý z nás zná, že zejména při placení se často zapotíme. Hovorné ženy mohou své muže přesvědčit, že hodina telefonování přispívá k formování jejich postavy celými 70 kcal, oni jim na oplátku mohou předvést, kterak se stejně intenzivně hubne při sledování televize.
Trochu bláznivě může znít závěr, který přinesl patnáctiletý výzkum maďarských a německých vědců. Doporučují totiž konzumovat vaječné skořápky, v nich obsažený vápník totiž dokáže náš organismus velmi efektivně absorbovat. Recept je prý jednoduchý. Vaječné skořápky alespoň pět minut vyváříme, poté je necháme usušit a nameleme je na jemný prášek. Denně si gram prášku přimíchejme například do jogurtu a osteoporóza se nám prý obloukem vyhne.
Možná jste to netušili, ale je to fakt. Ona jedovatá látka se jmenuje theobromin, vyskytuje se v kakaových bobech a usazuje se v játrech. Čím více kakaového prášku čokoláda obsahuje, tím je pro psy nebezpečnější. Rozhodně bychom tedy pejskům neměli nechat přístup k hořké čokoládě, mléčná je méně nebezpečná a bílá čokoláda je nejméně škodlivá. Zejména malým plemenům psů by už tabulka čokolády mohla způsobit vážně zdravotní komplikace, v nejhorším případě i smrt. Intoxikace theobrominem se projevuje asi za šest hodin od konzumace, psi mohou zvracet a mít průjem. Dále se mohou objevit křeče, neklid a velká žíznivost. Víme-li, že si náš miláček dopřál velké množství čokolády, je po zpozorování příznaků rozhodně na místě vyhledat veterináře.
Jistě se nabízí otázka, jak je tomu u lidí. Lidé naštěstí dokážou theobromin bez obtíží vyloučit, což je pro drtivou většinu z nás dobrá zpráva. Pejsky však žádnou čokoládou raději neodměňujme.
Foto: Profimedia
Autor:Sarkak
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena