Nyní si povíme o správném prostírání. Dodržujete doma zásady stolování nejen při slavnostních příležitostech, ale i ve všední dny?
Šálek nebo hrnek s nápojem při snídani nebo svačině podáváme na podloženém talířku. Má svůj účel - chrání stůl před znečištěním, odkládáme na něj lžičku, popřípadě i zákusek. Místo talířku můžeme použít tácek.
Talíře pokládáme asi 2cm od okraje stolu. Vpravo u talíře položíme příbory seřazené k talíři tak, aby příbor, který bude potřeba nejdříve, byl na kraji vpravo.
Nůž klademe vpravo ostřím k talíři, vedle lžíci. Vidličku vlevo od talíře, špičkou nahoru. Ke špičce nože postavíme sklenici. Vlevo u talíře, je-li třeba, misku nebo talířek na salát. Misku na kompot stavíme vpravo před jídelní talíř. Lžička ke kompotu se dává před talíř - rukovětí k pravé ruce, kam klademe i příbor na moučník, a to tak, jak jej bereme do ruky. Tedy moučníkový nůž střenkou vpravo, vidličku rukojetí vlevo. Ubrousek složíme vlevo od talíře
Slánky mají být v dosahu, proto dáváme raději 2 - 3 menší slánky než jednu velkou uprostřed stolu.
Květina na stole je vždy vkusnou ozdobou a zpříjemní každé jídlo.
I ve společných jídelnách několik malých váziček s čerstvými květinami má vliv na náladu a tím i na chuť strávníků.
Obvykle se květinová výzdoba dává doprostřed stolu, nejsou-li tam mísy. Nemá však překážet stolujícím svou výškou či velikostí.
Na jídelní stůl patří buď nízká kytice v ploché váze nebo několik květů v malých vázičkách. Pokud jsou uprostřed stolu mísy s jídlem, dáváme několik váziček po celé délce stolu mezi talíře nebo ke konci stolu, není-li stůl zevšech stran obsazen. Na stůl dáváme květiny jen čerstvě řezané, ale ne příliš vonící.
Stejně jako dobrá úprava stolu není podmíněna nákladností nádobí, tak i dobrá květinová výzdoba nevyžaduje drahé skleníkové květiny. Drobné květiny, malé větévky v jednoduchých, hladkých a dobře umyvatelných vázičkách jsou pěkným a žádoucím doplňkem správně prostřeného stolu.
Příště - o podávání pokrmů a nápojů. Víte, jak na to?
Foto: Profimedia.cz
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena