Pokud jste ostřílenými trampy, máte jistě své zkušenosti s tím, co a jak si pod stanem uvařit. Mnozí ale letos vyráží stanovat do přírody poprvé, proto jistě nepohrdnou základními informacemi o tom, co vzít k tomuto účelu s sebou a jak si uvařit.
Ačkoliv zájem o tento způsob trávení dovolené má stále méně lidí, přece jen není nad kouzlo přírody. Navíc nějaký ten týden nepohodlí se dá celkem bez úhony přežít. Největší negativum při rozhodování představuje komplikovanější osobní hygiena a možnost něco si uvařit. Ovšem stejně jako je v kempech samozřejmostí sociální zařízení, stále více kempů nabízí i společnou kuchyňku, kterou lze využít přinejmenším k uložení potravin do ledničky. Tato možnost ovšem může být pro nejednoho z nás nevhodná. Nejen že kapacita kuchyňky je mnohdy několikanásobně menší, než počet kempujících, ale bychom měli počítat i s tím, že sem tam z ledničky něco zmizí. Uvařme si tedy raději na vlastním vařiči ze zásob, které nepodléhají zkáze.
Každý si asi vybaví tmavomodrou propanbutanovou láhev. Avšak nejen na ní se dá vařit. Sortiment dnešních obchodů s kempinkovým zbožím se rozrostl o jednorázové plynové kartuše malých rozměrů a zároveň výborného výkonu. Oblíbenými zůstávají lihové vařiče na pevný či tekutý líh. Jejich výhodou je snadná údržba a skladnost. Předností dalšího z řady vařičů, benzínového, je dostupnost paliva. Pomocí ventilátoru na 1,5V monočlánek, drobných šišek a větviček si zase uvaříme na takzvaném "dřívkáči". Jeho vyšší hmotnost vykompenzují téměř nulové provozní náklady. Zálesáckou klasikou s osobitým půvabem zůstává kotlík zavěšený nad otevřeným ohněm.
Základem by měla být investice do kvalitního švýcarského nože. Určitě by mu neměl chybět otvírák na konzervy, otvírák na lahve, vývrtka, kleště, pinzeta a ostrá velká čepel. Vyplatí se také jeden větší nůž pro krájení masa či chleba. Ke klasické příborové trojkombinaci nezapomeňme přibalit ještě vařečku s naběračkou. Neskladnou položku tvoří hrnce, mísy a talíře. Pro samotáře stačí sada menšího kastrolu a jídelní misky. Pro větší skupinu a náročnější jedlíky kromě toho doporučuji ještě jeden velký rendlík a pánev. Vyberte si sami, zda vám bude vyhovovat hliníkové, titanové nebo nerezové nádobí. Nápojové hrnky musí být z pevného plastu či kovu. Nezapomeňme si vzít s sebou trošku jaru na umytí vodě odolávajících nečistot.
Jelikož jsou skladovací možnosti ve stanu notně omezeny, zejména co se teploty týče, musíme při výběru proviantu improvizovat. Zapomeňme na mléčné výrobky, salámy, vejce a čokoládu. Letní teplotní výheň naopak umožňuje skladovat například brambory, kořenovou zeleninu, jablka, olej, cukr, těstoviny, luštěniny, obilniny, polévky z pytlíku a neporušené konzervy. Masové konzervy si dokonce můžeme vyrobit sami. Určitě se vám osvědčí i bramborová kaše z pytlíku či pudink, jenž se zalévá pouze horkou vodou. Zkusme také těstoviny na sladko posypané kakaem či mákem. S sebou je také třeba vzít základní koření a sůl. Pro zachování aroma jsou dobré igelitové sáčky na "zip" nebo malé plastové dózy. Pokud se nebudeme nacházet v úplné divočině, jistě bude možnost zakoupit si někde alespoň čerstvé pečivo ke snídani a balenou vodu. A vlastní-li rybářský lístek, je o několik večeří postaráno.
A jak jste na tom s vařením pod širým nebem vy?
Foto: Profimedia.czAutor:Sarkak
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena